Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.2.13 / dotaz č. 38394
Dobrý den,
jsem vlastníkem RD a připravuji zateplení fasády svépomocí či firmou bez nároku na dotace. Jelikož již mám část RD zateplenou plánuji rozsah zateplení v rozsahu cca 170m². Rád bych abyste mi v první fázi zodpověděli zásadní otázky a následně případně zpracovali tento průkaz energetické náročnosti budovy.
1, potřebuji opravdu tento průkaz pro zateplovací práce v uvedeném rozsahu?
2, odvíjí se síla zateplení od zpracovaného průkazu, nebo si ji volím sám, respektive MUSÍM dodržet doporučení vyplývající z průkazu
Děkuji za zodpovězení otázek.

Vážený pane, děkujeme za vaše otázky.
1/ Průkaz energetické náročnosti (PENB) potřebujete v případě rekonstrukce pouze tehdy, když se rekonstrukce týká více než 25% obálky budovy. To znamená, že pokud chcete zateplit stěnu jejíž plocha je menší než 1/4 všech vnějších ploch domu (součet ploch stěn, oken, podlahy a stropu, resp. střechy), pak se vás PENB a zákonné požadavky netýkají. Můžete zateplit jak chcete.

2/ U rekonstrukcí nad 25% obálky budovy máte 3 možnosti, jak postupovat:

a) Asi nejjednodušší bude zateplit danou stěnu podle požadavku zákona, který bude uveden v PENB. Nic víc splnit nemusíte. Žádné další zateplování ani jiné parametry nejsou vyžadovány - nikdo vás nemůže nutit, abyste třeba vyměňoval okna, když nechcete. V této chvíli prováděcí vyhláška není ještě vydána, takže nikdo neví, co vlastně zákon požaduje a jak vlastně byste měl zateplit. Do dubna by příslušná vyhláška měla vyjít, nicméně už nyní můžete počítat s tím, že zateplení bude vycházet v tloušťce 12 až 16 cm.

b) Pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete zateplit danou konstrukci podle požadavku zákona, musíte prokázat, že průměrný součinitel prostupu tepla všech konstrukcí domu vyhovuje požadavku. Tj. pokud je nějaká konstrukce "slabší", můžete to "dohnat" tím, že důkladněji zaizolujete třeba strop pod půdou. Současně také musíte prokázat (pomocí PENB), že celková spotřeba energie domu vyhovuje požadavku zákona. To může být problém, pokud máte třeba starý kotel s nízkou účinností.

c) Poslední možností je postup jako podle předchozího odstavce, ale v PENB prokazujete nikoli celkovou spotřebu domu, ale spotřebu primární neobnovitelné energie pro dům. Laicky řečeno - vysokou spotřebu domu můžete kompenzovat tím, že pro třeba ohřev vody použijete třeba solární systém nebo instalujete fotovoltaiku.

Z uvedených tří způsobů si můžete libovolně vybrat ten, který pro vás bude nejvýhodnější.
Více najdete např zde:
http://www.prukazybudov.cz/
http://www.prukaznadum.cz/


Přeji správnou volbu při výběru zateplení!
S pozdravem
K. Srdečný