Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.2.13 / dotaz č. 38445
Dobrý den.
Při prodeji rodinného domu zákazník potřebuje zpracovat PENB. Nemá ale žádnou projektovou dokumentaci dané stavby, podle které by se PENB zpracovával.
Můžu jako energetický auditor, který zodpovídá za správnost výpočtu PENBu, sám zaměřit a zakreslit daný objekt? Nebo musí být zpracována projektová dokumentace podle vyhlášky č. 499/2006 Sb. o dokumentaci staveb, která bude podepsána autorizovaným technikem (s kulatým razítkem)?

Předem děkuji za odpověď
Dobrý den,

bohužel se musím omluvit a na Váš dotaz nezodpovím. iEKIS je bezplatné poradenství nekomerčního charakteru. Pro zapsání do Seznamu energetických expertů jste musel složit příslušné zkoušky, jejíž součást je i znalost příslušné legislativy, kde je odpověď i na Vaši otázku. Co je nutné předat při prodeji domu je napsáno v příslušných zákonech a prováděcích vyhláškách docela jasně. Povinnost zpracovávat PENB zavedla novela zákona 406/2000 Sb. platná od 1.1.2013. Od jejího vydání v jednom kuse probíhají spekulace, co platí, jak to platí a jak se to má provádět, proč se to má dělat a jak se při tom bude podvádět. Zodpovědnost energetického experta je daná zákonem včetně povinného pojištění a odpovědný zpracovatel PENB by měl dodržovat platnou legislativu.

S pozdravem

EKIS Zlín
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk