Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.2.13 / dotaz č. 38520
Dobrý den,
koupili jsme RD a máme v plánu jej zateplovat (cca 3/5 plochy stěn) - je již připraven na "zateplení v šíři 8 cm". Dům nemá energetický štítek. Musíme si v rámci tohoto zateplení vyřizovat energetický štítek, nebo ne? Po přečtení některých odpovědí to vypadalo, že bychom si štítek měli zařídit již před zateplením, což mi přijde jako nesmysl.

děkuji za odpověď

Dobrý den,

Povinnost zajistit zpracování průkazu energetické náročnosti budovy ukládá zákon 406/2000 Sb. ve znění změny 318/2012 Sb., a to v paragrafech 7 a 7a.
Povinnost pro dokončené budovy, kde je průkaz vyžadován z důvodu provádění tzv. větších změn dokončené budovy (viz §2 (1) s) zákona – změna na více než 25% obálky budovy, přičemž obálka budovy je definována v bodě t) tamtéž) je uvedena v §7 odst. (2).
Průkaz tedy budete potřebovat z důvodu, že plocha zateplovaných stěn pravděpodobně překročí uvedený limit. Samozřejmě si nechte průkaz vystavit na cílový stav po zateplení, avšak již před zateplením, neboť průkaz musí doložit splnění požadavků na energetickou náročnost budovy a může se stát, že zamýšlenou tloušťku či materiál izolantu bude třeba korigovat.
V případě, že by plocha zateplovaných stěn nepřekročila 25% obálky budovy, nemusíte mít zpracovaný průkaz energetické náročnosti budovy, ale součinitel prostupu tepla obvodových stěn po zateplení musí být lepší než hodnota doporučená ČSN 730540-2 (viz §7 odst. (3)).

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský