Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.2.13 / dotaz č. 38581
Dobrý den,

ráda bych Vás požádala o podrobnější informace k „energetickým štítkům“. Z dostupných informací z tisku a televize jsme pochopili, že každý byt bude muset mít „štítek“, jinak bude neprodejný. Ráda bych se tedy zeptala, co je na těchto informacích pravdy?

Děkuji.
Dobrý den,
novela zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií ve znění pozdějších změn, skutečně zavádí nové povinnosti pro vlastníky budov, stavebníky a SVJ. Zákon vešel v platnost v říjnu 2012, většina ustanovení zákona je účinná od 1. ledna 2013.
Pro SVJ vzniká povinnost zpracovat průkaz energetické náročnosti budovy, tzv. „štítek“ dle §7a odst. 1) písm. c). Termín do kdy má být požadovaný dokument zpracovaný je závislý od tzv. celkové energetické vztažné plochy. Je to plocha vymezená vnějšími rozměry budovy (zjednodušeně: zastavěná plocha x počet obytných podlaží v domě). Termíny pak vypadaní následovně:
- budovy s plochou nad 1.500 m2 do 1.1.2015,
- budovy s plochou mezi 1.000 a 1.500 m2 do 1.1.2017 a
- budovy s plochou menší než 1.000 m2 do 1.1.2019.
Výše uvedené termíny jsou pro zpracování nejzazší. Samozřejmě nebude příliš optimální čekat na poslední chvíli. Čím víc se bude termín blížit, tím se dá předpokládat vyšší vytíženost zpracovatelů průkazů (energetických specialistů zapsaných v seznamu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR) a pravděpodobně i nárůst cen.

Průkazy jsou od 1.1.2013 zapotřebí i k prodeji budovy jako celku nebo její ucelené části (bytu). Pokud někdo prodává rodinný domek, pak nutně potřebuje průkaz. Pokud někdo prodává byt, pak má v současné době možnosti dvě.
1. vlastník budovy nebo SVJ má průkaz pracovaný, pak jej lze k prodeji použít (originál nebo ověřenou kopii).
2. Pokud průkaz prozatím zpracovaný není (bude zpracován až pro naplnění výše uvedeného zákonem předepsaného termínu), pak prodejce písemně vyzve např. SVJ (výbor), aby mu průkaz předali. Od SVJ obdrží písemné vyrozumění, že průkaz není z jistých důvodů zpracován. V tomto okamžiku může prodávající průkaz nahradit doklady o spotřebě energií v bytě za poslední tři roky. Spotřeby se týkají skutečně jenom prodávané bytové jednotky (např. elektřina, plyn, topení …).
Dle legislativy musí před podpisem smlouvy o prodeji prodávající předložit kupujícímu průkaz, resp. spotřeby. Při podpisu smlouvy pak prodávající musí průkaz nebo spotřeby kupujícímu předat.

Povinnost předkládat průkaz k pronájmu bytu vznikne až od 1.1.2016.

Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk