Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.3.13 / dotaz č. 38710
Dobrý den,

navazuji na dotaz 38520.
1)Jsou již známy prováděcí právní předpisy, jejichž podmínky musí budova po zateplení splňovat?
2) Je možné si nechat vypracovat PENB na stav po zateplení i zhruba 4 měsíce před zateplováním? Jaká je pak následná kontrola, že zateplení proběhlo v souladu s vydaným PENB?
3) Je tedy právně v pořádku postup: aktuálně si nechat zpracovat PENB na stav domu po zateplení, které bude provedeno za cca 4 měsíce; budou dodrženy podmínky v něm uvedeny; po zateplení platí nyní vystavený PENB a není třeba dělat nový (= zateplením proces končí)?
Omlouvám se za trochu neodbornou formulaci, ale věřím, že je srozumitelná :-)
Mnohokrát děkuji za odpověď

Dobrý den,

k Vašemu dotazu č. 1:
do 31.3.2012 stále platí stávající vyhláška 148/2007 Sb., novela této vyhlášky, jejíž účinnost je předpokládána od 1.4.2013, která měla vyjít do konce února, k dnešním dni dosud nevyšla.

k Vašemu dotazu č. 2:
průkaz je třeba zpracovat před zateplením z důvodu, aby bylo zřejmé, že plánovaná intenzita zateplení splní podmínky výše uvedené vyhlášky nebo její novely. Vystavený průkaz – nezávisle na tom, podle které vyhlášky bude zpracován, je rovnocenným dokumentem - má platnost 10 let nebo do nejbližší další větší změny dokončené budovy. Ve standardních podmínkách by nezáleželo na tom, jak dlouhá doba uplyne mezi vystavením průkazu a počátkem nebo dokončením rekonstrukce budovy. V současném legislativním stavu je však nutno vzít v úvahu datum, kdy bude na stavební úřad doručeno ohlášení stavby. Pokud to bude před 1.4.2013, bude k dispozici průkaz podle stávající vyhlášky 148/2007, po 1.4.2013 včetně bude stavební úřad pravděpodobně požadovat průkaz podle očekávané novely (toto je třeba ověřit na místně příslušném stavebním úřadu).
Kontrolou dodržování zákona 318/2012 (406/2000 v aktuálním znění) je pověřena SEI, metodika a technologie prováděných kontrol pravděpodobně nebude široce zveřejněna.

k Vašemu dotazu č. 3:
odpověď je v podstatě uvedena v předcházejícím bodě. Vy průkaz nepotřebujete z jiného důvodu, než prokázat, že plánované zateplení zajistí cílový stav budovy tak, že tato jako celek splní podmínky výše uvedené vyhlášky nebo její novely.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský