Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.3.13 / dotaz č. 38771
Dobrý den vážení poradci,
mám na vás několik dotazů.

1) Vytápění vodou z akumulačních nádrží, tedy nízkoteplotní vytápění, konkrétně řekněme teplota topné vody 45ºC. Jako výrazně úspornější předpokládám, a to i při použití termostatických hlavic, resp. ventilů na radiátorech, mísení vody z akumulačních nádrží do topného okruhu nikoliv „ na tvrdo“ na 45ºC, ale podle venkovní teploty.
a) Je to správný předpoklad?
b) Je-li tento předpoklad správný, tak jak teplá voda by potom měla jít do topného okruhu při teplotách: -8ºC, +2ºC, +12ºC, když při -18ºC by to bylo 45ºC?

2) „Vybije“ se akumulační nádrž s topnou vodou při použití radiátorů s velkým objemem vody rychleji než při použití radiátorů s výrazně menším objemem vody, nebo to nemá žádný vliv? To vše samozřejmě jinak při stejných parametrech radiátorů - výkon, teplota a teplotní spád topné vody.

3) Jaká je asi průměrná hodinová ztráta běžné 1000l akumulační nádrže při teplotě vody v ní 65ºC a teplotě okolního prostředí 15ºC?

Předem vám děkuji za odpovědi.

Vážený pane,
děkuji za vaše otázky.

ad 1):
Průběžná regulace teploty topné vody podle venkovní teploty je základní a dlouho používaný způsob regulace vytápění, jde o tzv. ekvitermní regulaci. Mnoho moderních kotlů ji má již vestavěnou. principem je pouštět do topení vodu jen tak teplou, aby byl výkon dostatečný a nehrozilo přetápění objektu.
Křivku ekvitermní regulace vás spočte projektant vytápění podle tepelné ztráty objektu, nebo si ji můžete spočíst zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/50-ekvitermni-krivky
Více o ekvitermní regulaci např zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/mereni-a-regulace/6294-ekvitermni-regulace-princip-a-vyuziti-v-systemech-regulace-vytapeni

ad 2):
Vodní objem radiátorů zvětšuje celkový objem vody v systému, tedy větší radiátory jakoby "zvětšují" akumulační nádrž. Čím je nádrž větší, tím více tepla pojme, takže tím pomaleji se vybíjí. Vliv radiátorů v praxi ovšem není až tak velký.

ad 3):
Tepelná ztráta nádrže závisí na jejím tvaru, velikosti a izolaci (a ovšem i na rozdílu teplot uvnitř a venku). Čím je nádrž větší, tím jsou ztráty relativně menší. Běžná nádrž 1000 l má tepelnou ztrátu za den cca 4,5 kWh.

Přeji hezký den!
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk