Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.3.13 / dotaz č. 38810
Dobrý den,
dovoluji si obrátit se na Vás s dotazem. V souvislosti se nutností odstranit elektrické vedení z domu (stavení úpravy domu souseda, které znemožní dosavadní vedení kabelů vzduchem) jsem zaznamenal tvrzení, že podle nějakého předpisu EU by mělo postupně docházet povinně k přeložení veškerých vedení elektřiny pod zem. Můžete tuto informaci potvrdit, popř. mi poradit, na který předpis bych se mohl obrátit abych získal podrobnější informaci?
Děkuji předem za Vaši odpověď.

Vážený pane,
o způsobu uložení el. rozvodů (vzduchem, v zemi) bude rozhodovat majitel vedení, tedy nejspíše ČEZ a.s. Musí samozřejmě respektovat územní plán obce a další zájmy v území, např. ochranná pásma. Doporučil bych vám tedy informovat se u majitele el. rozvodů, jak bude řešit vámi zmiňovaný problém. Případně se zeptejte na místním stavebním úřadě, jestli v daném místě nejsou nějaká omezení pro to vést el. rozvody kabelem. překážkou samozřejmě může být i nesouhlas majitelů dotčených pozemků.
Kabelové vedení je obecně dražší než vedení vzduchem, proto ho energetické společnosti tolik nevyužívají. Pokud je mi známo, na úrovni EU se rozhodně neřeší, jestli se el. vedení povede v zemi nebo ne.
S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk