Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.3.13 / dotaz č. 38811
Dobrý den,
prosím o radu a názor, jakým způsobem se bude chovat nový stacionární plynový kotel s připojením na otop. vodu např.1" v samotížném systému (současný starý kotel je připojen 2"), při zachování ostatních dimenzí systému. Bude pracovat na samotíž stejně jako starý kotel nebo je nutné instalovat oběhové čerpadlo k překonání průtočného odporu novým kotlem? Jaké podmínky pro instalaci čerpadla musí být splněny, případně jaké čerpadlo a kotel mám použít? Pro úplnost uvádím: 1poschoďový RD půd.10x10m, rozvody od 2" do 3/4", otevřená expanze, výška vod. sloupce v soustavě 6m, teplota vody potřebná k vytopení domu je 46 - 50°C. Předem moc děkuji

Dobrý den,

plynový kotel s hrdly 1" na samotíž téměř jistě fungovat nebude. Kotlové těleso (výměník) má většinou poměrně velký hydraulický odpor kvůli zvýšenému přenosu tepla (čím rychlejší proudění, tím větší přestup tepla). Může se vyjímečně stát, že některé otopné těleso hřát bude, s největší pravděpodobností se ale kotel kvůli malému průtoku přehřeje a termostat ho vypne. Tím dojde k cyklování, které bude z hlediska provozních podmínek kotle nepřijatelné. V případě, že oběhové čerpadlo není součástí kotle, je nutné je zvlášť doplnit.
Je-li statická výška 6 m, neměl by být problém, nastaví-li se na výtlaku čerpadla asi 1 metr. Lepší je, když čerpadlo saje vodu z expanzního potrubí, pokud tlačí do expanzního potrubí, může v některých případech docházet k vyhazování vody z expanze (čerpadlo zvedne hladinu a expanze přeteče).
Čerpadlo by se mělo použít úsporné s regulací otáček, např. WILO Yonos nebo PICO 25/1-4. Tato čerpadla jsou poměrně drahá cca 5 - 7 000,- Kč. Starší tříotáčkové typy v ceně kolem 2000,- lze rovněž použít, jejich výroba byla ale již zastavena.
Čerpadlo by se mělo namontovat mezi 2 kulové uzávěry, před čerpadlem má být filtr. Filtr má být i před vstupem do kotle, proto je nejlepší umístit čerpadlo s filtrem na vstupu (zpátečce) do kotle.

Prosím, přijměte tuto odpověď jako informaci formulující problémy, které by mohly vzniknout neodborným zásahem do topného systému, a naznačující možný způsob řešení. V každém případě Vám doporučuji svěřit výběr konkrétního kotle a úpravu zapojení zkušenému topenáři.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK
Téma:  Vytápění
tisk