Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.3.13 / dotaz č. 38828
Dobrý den,
V letošním roce začínám stavět rodinný dům na jižní moravě. Rád bych se s vámi poradil, jaký způsob vytápění mám zvolit pro nejoptimálnější poměr cena/výkon. Dům stavím jako bungalov s obytnou plochou 148 m.
Vážený pane,
volba typu vytápění zásadně ovlivňuje koncepci celého domu. Již ve fázi studie byste měl vědět, jestli budete potřebovat kotelnu, nebo prostor pro vrty tepelného čerpadla. I když se to na začátku nezdá důležité, rozhodnutí třeba topit elektřinou se projeví na tom, kolik peněz později zaplatíte za provoz chladničky (budete mít nižší tarif). Stejně tak je nutné při návrhu vnitřní dispozice domu počítat s tím, jestli použijete třeba podlahové vytápění nebo budete mít větrací systém s rekuperací tepla.
Každý vytápěcí systém má různé výhody. Pokud byste hledal nejlepší poměr cena/výkon, vyjdou asi nejlépe kamna na uhlí do každé místnosti. Pokud chcete nějaký komfort, automatický provoz, zdravé vnitřní prostředí atd. atd. počítejte s vyššími náklady.
Pokud chcete topit plynem, pak doporučujeme podlahové teplovodní vytápění s kondenzačním kotlem. Pokud chcete topit elektřinou, zvažte tepelné čerpadlo, opět v kombinaci s podlahovým vytápěním. Jestliže chcete využívat domácí suroviny, můžete topit automatickým kotlem na peletky.
Náklady na provoz podle různých paliv si můžete porovnat zde: http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info

Pokud budete mít zájem o další informace, objednejte se prosím na osobní konzultaci v našem středisku v Praze, tel: 266 7101 247
S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk