Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.3.13 / dotaz č. 38833
Dobrý den,

bydlíme v cca 25 let starém domě. V současnosti vytápíme dům plynem. Plyn používáme i na ohřev vody - máme plynový kotel se zabudovaným bojlerem. Vytápěná plocha činí asi 200m2. Vzhledem k cenám plynu, uvažujeme o jiné alternativě vytápění, eventelně o kombinaci s plynem. Dům disponuje suterénem, kde je umístěn kotel i kotelnou. Jaký typ vytápění byste nám doporučili, aby návratnost investice nebyla příliš dlouhá? Jaký názor máte např. na tepelné čerpadlo?
Vážená paní,
efektivitu rekonstrukce vytápění je vhodné počítat pro každý dům individuálně. Co se vyplatí sousedovi, nemusí být vhodné pro vás.
Při náhradě plynového kotle tepelným čerpadlem máte tu výhodu, že elektřinu pro domácnost (na svícení, spotřebiče aj.) máte k dispozici v levném tarifu po dobu 22 hodin denně. To vám může významně snížit náklady na elektřinu. TČ se vyplatí v domě, kde je vyšší spotřeba tepla i elektřiny. V domech s nízkou spotřebou je návratnost delší.
Na druhou stranu, tepelné čerpadlo (TČ) nemusí dobře spolupracovat s původním systémem vytápění, který je navržen nejspíš pro provoz s vyšší teplotou (90/70°). TČ pracuje s teplotami do 55/45°C, takže za větší zimy vytápění nestačí a musíte použít záložní zdroj (např. původní kotel na plyn). vaše skutečná úspora v nákladech na vytápění pak není zdaleka tak velká, jak jste čekala. Doporučil bych tedy nejprve nechat otopnou soustavu přepočítat na nižší teplotní spád a podle toho buď použít tepelné čerpadlo (a případně dát větší radiátory), nebo zvolit jiný zdroj tepla. To může být například kondenzační kotel, který má vyšší účinnost (takže ušetříte cca 10% současných nákladů).
Z hlediska provozních nákladů je stále nejlevnější vytápění kotlem na uhlí, případně dřevo. Zde je však nutnost skladovat palivo, přikládat a vynášet popel. Přikládání se lze vyhnout použitím automatického kotle - zde je ale vyšší cena.
Doporučil bych vám nejprve zvážit, co všechno od nového systému vytápění čekáte (komfort, spolehlivost, levný provoz...) a kolik peněz chcete za topení utratit. Potom si zjistěte náklady na rekonstrukci (např. z cenové nabídky topenářské firmy nebo od projektanta) a dále si porovnejte provozní náklady na vytápění (případně i na elektřinu pro domácnost). kalkulátor je zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/138-porovnani-nakladu-na-vytapeni-tzb-info
Na základě těchto údajů se pak můžete rozhodnout, zda pořídit třeba tepelné čerpadlo, nebo kotel na peletky, nebo jiný zdroj.
Přejeme příjemné bydlení!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk