Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.3.13 / dotaz č. 38997
Dobrý den,
rád bych zeptal na váš pohled na problematiku vymezení "budovy" pro PENB. Jako předseda společenství vlastníků poměrně velkého domu bych rád zpracoval a dobrovolně i vyvěsil PENB. Problém však je v tom, blok (i SVJ) se skládá z 12 vchodů. V minulých odpovědích jsem našel odkaz na katastrální zákon a katastr obecně. Co je ale chápáno jako samostatná budova? Může nastat případ, že budova bude mít 1 číslo popisné a 12 orientačních, stejně tak může mít 12 popisných i orientačních. Co je tedy závazné pro PENB - unikátní popisné, orientační nebo stavební vymezení obálky (celý blok dohromady)?
Vážený pane,
budova je definována v zákoně č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí České republiky. Definice budovy je uvedena v § 27 písm. i) katastrálního zákona. Budovou se rozumí nadzemní stavba, která je uzavřena obvodovými stěnami a střešní konstrukcí. I když to na první pohled není vidět, i bloky panelových domů sestávají z několika oddělených budov - "vchodů", které jsou oddělené bočními stěnami.
Podívejte se do katastru nemovitostí, jak je vaše budova zapsána. I když jde o blok domů s několika "vchody", obvykle má každý "vchod" vlastní číslo popisné. Je celkem běžné, že v rámci bloku má každý "vchod" jiného majitele (SVJ). V takovém případě se PENB zpracovává pro každý "vchod" zvlášť.
Pokud je celý blok s několika vchody veden v katastru nemovitostí jako jedna budova s jedním vlastníkem, pak tento vlastník (SVJ) může PENB zpracovat pro celou budovu, bez ohledu na to, kolik je v ní "vchodů". PENB samozřejmě můžete pak vyvěsit v každém "vchodu" zvlášť.
Přejeme hezký den!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk