Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.4.13 / dotaz č. 39047
Dobrý den,
potřebovali bychom poradit ohledně vytápění rodinného domu. Jedná se o novostavbu, budgalov s podlahovou plochou 150m2. A tepelnou ztrátou cca 6kW. Plyn zde není.Zvažovali jsme tepelné čerpadlo se zemními kolektory. Pořizovací cena je ale celkem vysoká a tudíž není zaručená návratnost investice. Doporučili by jste elektrokotel nebo zcela jiný způsob vytápění? (krb v obývacím pokoji je zamýšlen) Za odpověď předem děkuji
Pokud nemáte zaveden plyn a tepelné čerpadlo je pro Vás investičně náročné, máte na výběr dvě možné varianty. První je ve zmiňovaném elektrickém vytápění pomocí elektrických přímotopů. V této variantě je nízká pořizovací cena, ale značné provozní náklady. Druhá varianta je pomocí krbu s krbovou vložkou. V tomto případě by se jednalo o klasické teplovodní vytápění se standardními otopnými tělesy. Při výběru vhodného krbu s krbovou vložkou je nejpodstatnějším faktorem poměr předávaného tepla do teplovodní soustavy. V místnosti, kde je krb situován, bývá spotřeba tepla (resp. teplovzdušný výkon zdroje) poměrně malý (toto závisí na objemu dané vytapěné místnosti a na jejich tepelných ztrátách). Převážnou část vyrobeného tepla je tedy nutné předávat do otopné soustavy buď přímo nebo přes akumulační zásobník.
Pokud máte tepelnou ztrátu 6 kW (objekt s dostatečnou tloušťkou tepelné izolace v obalových konstrukcích domu a kvalitní zasklení výplní otvorů) doporučoval bych Vám najít takový krb, který má výkon cca 6 kW do vody a co nejmenší výkon do vzduchu. Jako palivo lze použít kusové dřevo, dřevěné či uhelné brikety, vždy v závislosti na doporučení výrobce. Jako záložní zdroj lze použít buď topnou spirálu do akumulačního zásobníku nebo záložní elektrokotel (využití při temperování objektu v případě delšího neobývání apod.).
Nicméně lze ale říci, že se jedná o klasicné vytápění se zdrojem na biomasu, což znamená sice vyšší pořizovací náklady, ale nesrovnatelně nižší náklady provozní oproti elektrickému vytápění.
Odpovídá:  Ing. Petr Zahradník* - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk