Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.3.13 / dotaz č. 39157
Dobrý den, můj dotaz zní, zda je nutné při rekonstrukci střechy, např.při výměně střešní krytiny, krovů, doplnění okna, atd., avšak tato střecha netvoří hranici zóny(obálky budovy?, neboť je nezateplená, odvětraná, nad izolovaným podhledem, který je hranicí zóny), tak zda je nutné vytvářet PENB. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) se vypracovává pro nové budovy nebo při větších změnách stávajících budov. Do výpočtu se zahrnují pouze konstrukce, které tvoří obálku vytápěného prostoru (systémová hranice). K Vašemu dotazu, pokud vytápěný prostor končí stropem v nejvyšším podlaží, střecha se do PENB nezahrne.
Kdy je vlastník či stavebník povinen zajistit zpracování průkazu energetické náročnosti budovy je ustanoveno v zákoně č. 318/2012 Sb., §7a (Zákon č.318/2012 Sb., kterým se mění zákon č.406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů).

Pokud je prováděna rekonstrukce mimo systémovou hranici budovy a tato rekonstrukce nemá vliv na energetickou náročnost budovy (definice v z.č.406/2000 Sb. ve znění z.č.318/2012 Sb., §2) není dle mého názoru potřeba PENB zpracovávat, jelikož se energetická náročnost budovy nemění.