Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.4.13 / dotaz č. 39158
Ve stávajícím RD bychom chtěli změnit způsob vytápění. Stávající vytápění zajišťujeme kotlem na tuhá paliva Atmos 20 c, což je hlavně v zimních měsících nevyhovující (zatápění až po příchodu ze zaměstnání). Jedná se o starší cihlový RD, zčásti podsklepený, zčásti zateplený, obytné podkroví, plastová okna. Jaký druh vytápění byste nám doporučili s ohledem na pořizovací a provozní náklady? Děkuji
Dobrý den, děkuji za položený dotaz do naší poradny. Podle specifikace stávajícího kotle ATMOS odhaduji Váš požadovaný tepelný nového zdroje kolem 20kW. Pro Váš požadavek existují dvě základní řešení.
První možností zaměřenou spíše na výši vstupní investice, je pořízení kondenzačního plynového kotle jako primárního zdroje tepla s výkonem cca 20kW. Stávajícího kotle na tuhá paliva by se potom využívalo jako bivalentního (náhradního) zdroje. Tato varianta je ovšem možná pouze za předpokladu, že zhotovíte novou nebo máte stávající plynovou přípojku.
Druhou možností zohledňující dlouhodobě provozní náklady je pořízení tepelného čerpadla. Vzhledem k tomu, že dům cení komplexně zateplen, doporučujeme pořízení vysokoteplotního tepelného čerpadla. Díky tomu Vám odpadnou náklady na rekonstrukci otopné soustavy pro menší teplotní spád. Stávající kotel na tuhá paliva by potom sloužil opět jako bivalentní zdroj tepla. Pořizovací náklady tepelného čerpadla jsou v prvotním srovnání s cenou plynového kotle poměrně vysoké, ale následně opakovatelná roční úspora je o několik desítek procent větší a vrátí se v horizontu 5-7let dle typu, výrobce a výkonu tepelného čerpadla.
Pokud však nemáte ještě zavedenou plynovou přípojku a připravený komín pro kondenzační plynový kotel, mohou se investiční náklady do obou zmíněných zdrojů pohybovat přibližně ve stejných relacích. Pokud máte zájem o přesnější řešení vaší situace, objednejte si osobní bezplatnou konzultaci v našem konzultačním a informačním středisku.
Odpovídá:  Michael Schmid ml.* - EKIS Plzeň CNE
Téma:  Vytápění
tisk