Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.4.13 / dotaz č. 39271
Dobrý den,

v souvislosti s medializací povinnosti zajišťovat pro budovy průkazy energetické náročnosti (tzv. energetické štítky) bych měl jako vlastník rodinného domu dotaz, jak si ustanovení příslušných předpisů vykládat. Když jsem nahlédl do zákona o hospodaření s energiemi, dovodil jsem si, že jako vlastník rodinného domu s podlahovou plochou (vč. bezprostředně přiléhajících staveb) do 350 m2 jsem povinen zajistit energetický štítek:

(i) v případě jeho prodeje či pronájmu již dnes, přičemž je irelevantní, zda půjde o prodej či pronájem jiné nepodnikající fyzické osobě, podnikateli či komukoli jinému;
(ii) v případě výraznějších stavebních úprav od 1.1.2018;
(iii) v ostatních případech do konce roku 2018, přičemž je irelevantní, zda dům pouze vlastním a je neobývaný či jej obývám.

V případě porušení této povinnosti sice nájemní smlouva ani prodej nebude neplatný ani neúčinný, ale přijde-li na toto pochybení dozorový orgán, hrozí mi pokuta až 100.000 Kč, přičemž na rozdíl od pochybení právnických osob není u nepodnikající fyzické osoby stanovena lhůta pro zánik odpovědnosti za správní delikt.

Můžete mi prosím potvrdit či opravit mé shora uvedené závěry? Nerad bych se dostal do rozporu se zákonem, zároveň bych ale nerad platil nesmyslné projekty, jejichž cena dle zpráv z internetu není zanedbatelná.

Je nějaká šance, že tato v podstatě ekologická daň uvalená na vlastníky rodinných domů v rozumné době zmizí z našeho právního řádu nebo ho už bude zaplevelovat napořád?

Předem moc děkuji a přeji Vám krásný den.
Vážený pane, děkujeme za vaše dotazy.
K jednotlivým otázkám: PENB jste povinen zajistit:

(i) v případě jeho prodeje či pronájmu již dnes, přičemž je irelevantní, zda půjde o prodej či pronájem jiné nepodnikající fyzické osobě, podnikateli či komukoli jinému;
ANO
Smyslem této povinnosti je informovat "spotřebitele" - zájemce o nemovitost - o energetické náročnosti budovy. Podobně jako když kupujete auto (nebo si ho půjčujete) zajímá vás jeho spotřeba. PENB by měl zajistit, že kupující/nájemce dostane objektivní informaci.

(ii) v případě výraznějších stavebních úprav od 1.1.2018;
ANO, ale ne od roku 2018, ale už od roku 2009
Smyslem této povinnosti je donutit majitele nemovitostí, aby rekonstrukci udělali "pořádně", tj. tak aby rekonstrukce přinesla i energetické úspory. Proč se stát zajímá o kvalitu soukromých staveb? Na našem území již v roce 1548 začal platit stavební řád, který určoval jak se má stavět. Intenzivněji se stavební řády začaly používat za rakousko-uherské monarchie, a poddaným bylo nařizováno například to, aby komíny stavěli z kamene a ne za dřeva, neboť od požárů takto vzniklých leckdy shořela celá vesnice. Škodu utrpěli i ti, kdo za nic nemohli. Výnos z daní v takovém místě byl pro panovníka pro mizerný. Obdobně současný předpis směřující k tomu, aby domy spotřebovaly málo energie, prospívá celé společnosti, neboť snižuje produkci emisí, dovoz plynu a (přepracovaného) jaderného paliva. Majitel nemovitosti, který neutratí tolik za vytápění, může více utrácet za jiné věci, utrácet, čímž podpoří domácí ekonomiku.

(iii) v ostatních případech do konce roku 2018, přičemž je irelevantní, zda dům pouze vlastním a je neobývaný či jej obývám.
NE
Tato povinnost platí pro bytové domy (platí pro bytové a administrativní budovy). Rodinný dům potřebuje PENB jen ve výše uvedených případech.

Přejeme příjemné bydlení a pravdivé zprávy v novinách!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk