Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.4.13 / dotaz č. 39280
Prosím o sdělení, zda musím nechávat zpracovat energetický štítek u domku (dle katastru objekt k bydlení) za těchto podmínek:
- Domek je starý zhruba 100 let, plocha zastavěná 71 m2,
- 25 let je neobývaný, vlhký, nutná rekonstrukce,
- Není k dispozici žádný projekt (pouze znalecký posudek a ocenění),
- Nachází se ve vesnické památkové zóně,
- Byl zděděn a plánuji jeho prodej
Kde je nejlépe si štítek opatřit (pokud je to nutnost) a za jakých podmínek?
Dobrý den, děkujeme za dotaz.

Z povinnosti zpracovat průkaz jsou vyjmuty objekty do 50 m2 energeticky vztažné plochy, budovy sloužící k bohoslužbám, rodinné rekreaci nebo malé průmyslové provozy. Stavby v památkové zóně nemusí za určitých podmínek splňovat požadavky na energetickou náročnost při jejich výstavbě nebo rekonstrukci, ale z povinnosti mít průkaz v případě potřeby vyjmuty nejsou.
Zákon o hospodaření energií se rovněž nezabývá okamžitým stavem nemovitosti a jejím stářím, ani nezohledňuje způsob jejího nabytí před prodejem. V současné podobě zatím zákon neumožňuje se vyhnout povinnosti zpracovat průkaz (např. automatickým zařazením do nejhorší kategorie), a to ani v situacích jako je Vaše (dům před rekonstrukcí).
Průkaz je nutno mít zpracován předem, protože by se měl předložit zájemci o koupi domu ještě před uzavřením smlouvy.
Za nejsnazší řešení považujeme vypracování jednoduchého průkazu pro účel prodeje s využitím údajů ze znaleckého posudku a po zhlédnutí a přeměření (výška, délka šířka a výplně otvorů obálky budovy) zpracovatelem průkazu. Cena určitě nebude vysoká a může být zahrnuta do ceny nemovitosti.
Zpracovatele průkazu si můžete vybrat ze seznamu energetických specialistů, který je přístupný na stánkách Ministerstva průmyslu a obchodu v sekci energetika a energetická účinnost.

S přáním úspěšného prodeje

Ing. Zdeněk Krejčí
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Krejčí - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Legislativa
tisk