Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.4.13 / dotaz č. 39291
Jde mi o zvolení nejvýhodnějšího (cenově) typu vytápění pro dva byty o výměře 80 a80m2.
Rozhoduji se mezi plynem a mezi vytápěním peletami.
Co bude finančně výhodnější, když vezmeme v úvahu pořízení kotle, rozvodů a nákladů na topení?
Děkuji.
S pozdravem
Hezký den,

aby bylo možno správně poradit, bylo by vhodné nechat si nejprve od projektanta vytápění vypočítat dle patřičných norem tepelné ztráty obou bytů a z toho vyplývající roční potřebu tepla i předpokládanou potřebu zemního plynu a pelet. Jisté je, že dřevěné pelety budou provozně levnějším palivem než zemní plyn, ale pořizovací náklady na plynový kotel budou zase nižší, než na kotel na dřevěné pelety.

Například pro vypočtenou tepelnou ztrátu bytů 10 kW, zaplatíte ročně za vytápění zemním plynem (včetně stálých plateb) od cca 36 tisíc Kč (kondenzační plynový kotel) do 40 tisíc Kč (běžný plynový kotel). Za vytápění dřevěnými peletami zaplatíte ročně cca 23 tisíc Kč.

Pořizovací cena plynového kotle může být od cca 18 tisíc Kč (za běžný plynový kotel) a cca 35 až 75 tisíc Kč za kotel kondenzační. Cena ostatních komponentů (otopných těles, potrubí, armatur, regulace, izolace) je pro oba zdroje tepla téměř shodná.


U peletového kotle je potřebné počítat s místem na uskladnění pelet a také s doplňováním pelet a vybíráním popela. U obou způsobů vytápění je potřebné mít také funkční a dle norem vyvložkovaný a provedený komín (kouřovod) a u kondenzačního kotle je potřebné navíc odvádět vznikající kondenzát do kanalizace. Pro oba zdroje tepla je nutné zajistit dostatečný přívod čerstvého vzduchu na spalování paliva.

Doporučuji Vám nechat si od projektanta vytápění vypracovat projekt, který by měl zohlednit výše uváděné a navrhnout pro Vás optimální řešení.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB.


Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk