Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.4.13 / dotaz č. 39298
Dobrý den,
Plánuji koupit automatický kotel na uhlí s možností spalovat kusové dřevo v ručním režimu.
Kotel v automatickém režimu splňuje emisní třídu 3, v ručním režimu ne.
Jaká bude možnost legálně provozovat tento kotel po roce 2022 ?
Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den,
odpověď na Vaši otázku je třeba hledat v následujících dokumentech:

- Norma ČSN EN 303-5, ve které jsou požadavky na účinnost kotle a na emisní limity rozděleny do tří tříd 3, 4, 5. Aby byly splněny požadavky pro danou třídu, musí být dodrženy všechny mezní hodnoty účinnosti a emisí pro danou třídu (str. 34 až 36 – 4.4. Požadavky na výkon kotle).

- Zákon č. 201/2012 Sb., který v příloze č. 11 uvádí tabulku minimálních emisních požadavků na spalovací stacionární zdroj na pevná paliva o jmenovitém tepelném příkonu od 10 do 300 kW včetně, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění. Tato tabulka má stejné emisní limity jako jsou požadavky pro třídu 3 dle výše uvedené ČSN.

- Prováděcí vyhláška č. 415/2012 Sb. (k zákonu 201/2012), která v §14 odst. (4) uvádí:
Pro spalovací stacionární zdroje, v nichž jsou současně nebo střídavě spalovány dva nebo více druhů paliv, se hodnoty specifických emisních limitů stanoví výpočtem uvedeným v části III přílohy č. 2 k této vyhlášce.
Tam je uveden postup výpočtu specifických emisních limitů pomocí vážených hodnot specifických limitů pro jednotlivá paliva.

Z uvedeného lze vyvodit, že kotel, který nesplní požadavek emisních limitů pro třídu 3 u jednoho paliva, bude možno legálně provozovat za předpokladu, že u druhého paliva bude mít dostatečnou rezervu, která, s ohledem na vzájemný poměr spotřeby těchto paliv, bude schopna toto překročení limitů kompenzovat. Nejasná zůstává otázka deklarování nebo dokladování poměru paliv.

Tuto možnost doporučuji konzultovat s oddělením technické podpory výrobce, případně s některým z energetických specialistů
https://www.mpo-enex.cz/experti/
s oprávněním pro kontrolu kotlů.

V případě, že dřevo bude představovat významný energetický podíl paliva vstupujícího do kotle, doporučuji volit raději kotel, který splní podmínky třídy 3 pro obě paliva jednotlivě.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK
Téma:  Vytápění
tisk