Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.4.13 / dotaz č. 39340
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli vzdělání VŠ, stavební fakulta, obor vodní stavby a vodní hospodářství splňuje požadavky zákona 318/2012 Sb., §10, odst. 4, pro získání průkazu energetického specialisty. Pracuji v oboru pozemní stavitelství a vytápění budov.
Děkuji,



Dobrý den, vzdělání máte v pořádku, přijatelná praxe je tato
) Praxí v oboru se rozumí výkon činnosti
a) v oboru poradenské a konzultační činnost, zpracování odborných studií a posudků se specializací v oblasti hospodárného užití energie na základě vydaného povolení podle zvláštního právního předpisu1) nebo zaměstnanecký poměr u fyzické či právnické osoby poskytující energetické poradenství podle zvláštního právního předpisu1)
b) autorizovaného inženýra nebo autorizovaného technika oboru pozemní stavby, technologická zařízení staveb nebo technika prostředí staveb podle zvláštního právního předpisu2 )
c) na úseku výkonu státní správy v energetických odvětvích podle zvláštního právního předpisu3)
d) řízení energetického hospodářství fyzických či právnických osob, jehož roční spotřeba energie přesahuje hodnotu 35 000 GJ nebo zaměstnanecký poměr u těchto osob,



1) Zákon č. 455/1991 Sb., o živnostenském podnikání (živnostenský zákon), ve znění pozdějších předpisů.
2) Zákon č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů.
3) Zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů.