Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.4.13 / dotaz č. 39341
Jsme SVJ a náš dům je zapsán v Ústředním seznamu kulturních památek ČR. Můj dotaz se týká vystavení PENB. Do kdy musíme tento nechat zpracovat? V objektu někteří vlastníci pronajímají své jednotky a jsou i někteří, kteří mají inzeráty na prodej jednotky.
Jako zodpovědný výbor SVJ necheme věc podcenit a protože se náklady, čerpané z fondu na opravy, musí schvalovat je nutno je na nejbližší schůzi shromáždění předložit vlastníkům ke schválení.
V případě, že některý z vlastníků má v umyslu prodat bytovou jednotku, tak mu zákon ukládá povinnost předložit kupujícímu Průkaz energetické náročnosti (PENB). Tento průkaz se zpracovává pro celý objekt a může být použit při prodeji jakéhokoliv bytu v objektu. Z tohoto důvodu Vám doporučiji nechat tento průkaz zpracovat co nejdříve. I přes to, že je objekt zapsán mezi památkově chráněné budovy, tak povinnost zpracování PENB zůstává, pouze nemusíte splnit požadavek na energetickou náročnost.

V případě, že by nedocházelo k prodeji nemovitosti nebo její ucelené části nebo k větší změně dokončené budovy (rozsáhlejší rekonstrukci), tak vlastník budovy, resp. společenství vlastníků je povinno zajistit zpracování průkazu pro užívané bytové domy:
s celkovou energeticky vztažnou plochou vetší než 1500 m2 do 1.1.2015,
s celkovou energeticky vztažnou plochou větší než 1000 m2 do 1.1.2017,
s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 1000 m2 do 1.1.2019.
Energeticky vztažná plocha je plocha budovy, která je brána z vnějších rozměrů a vynásobená počtem pater.
Odpovídá:  Ing. Petr Zahradník* - EKIS Praha, Seven tisk