Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.4.13 / dotaz č. 39407
Dobrý den, firma spravuje pod jedním IČO mnoho budov po celé republice (jedná se především o komereční budovy - malé obchodní domy ale i bytové domy).
1)Celková spotřeba energie překračuje 35 000 GJ. A některé objekty mají spotřebu větší jak 700 GJ. Musí na všechny tyto objekty být spracován energetický audit, dle vyhlášky 480/2012 Sb.?
2)Kdy musí být zpracován PENB pro malé obchodní domy? Neuvažuji že jsou to administrativní budovy, tak se dá předpokládat že pouze při prodeji nebo pronájmu, je to tak správně?
Dobrý den,
Ad 1) Dle zákona č.406/2000 Sb. v platném znění, paragraf 9 je "Stavebník, společenství vlastníků jednotek nebo vlastník budovy nebo energetického hospodářství jsou povinni zpracovat pro budovu nebo energetické hospodářství energetický audit v případě", že celková spotřeba energie je vyšší než 35 000 GJ za rok jako součet za všechny budovy a energetické hospodářství příslušné osoby a týká se pouze jednotlivých budov nebo jednotlivých energetických hospodářství, které mají spotřebu energie vyšší než 700 GJ (194 MWh) za rok.

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že pokud spravujete budovy, jejíž celková spotřeba je vyšší jak 35000 GJ a vlastníkem budov je jedna osoba, je nutné pro budovy se spotřebou nad 700 GJ zpracovat energetický audit.

Ad 2) PENB pro malé obchodní domy musí být zpracován od 1.1.2013 při pronájmu nebo prodeji nebo při větší změně dokončené budovy (čím je myšlena změna více jak 25 % obálky budovy).

S pozdravem
Bellingová
Odpovídá:  Ing. Helena Bellingová* - EKIS Liberec tisk