Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.4.13 / dotaz č. 39408
Dobrý den,
vlastním rodinný dům z roku 1930, dvoupodlažní s plochou 140m2, podsklepený. Dole se nacházejí dva pokoje - kuchyň, pokoj, koupelna. V horním patře dva pokoje. V roce 1975 byl zrušen komín (byl zkrácen pouze pod střechu) a byla nainstalována elektrická kamna, do dolních pokojů a do jednoho z horních pokojů. Dům potřebuje rekonstrukci. Chtěla jsem se optat, zda jste schopni mi poradit, jaký typ vytápění zvolit? Co se více doporučuje pro vytápění starších domů? Rozmýšlím mezi tepelným čerpadlem nebo kotlem na tuhá paliva. Vytápění by bylo formou podlahového topení. Momentálně jsem v počátcích zjišťování informací, tímto bych Vás chtěla moc požádat o radu.

Děkuji a přeji hezký den.
Vážená paní,
výběr optimálního topného systému se nedá udělat bez podrobnějších informací o tom jaká bude potřeba tepla po té rekunstrukci domu. Do jisté míry pak také závisí na vašich osobních preferencích a ceně vašeho času (v souvislosti s obsluhou kotle nebo přípravou paliva).
Jaká řešení tedy přicházejí v úvahu (řazeno od nejjednodušího a nepohodlnějšího řešení k těm pracnějším a levnějším):
Předem je nutno říci, že pokud máte rozumně velká okna orientovaná k jihu, tak použití podlahového vytápění vám zhorší možnost využití tepelných zisků ze slunečního záření;možné by se tedy mělo uvažovat i o topení s menší tepelnou setrvačností.
1. Elektrické přímotopné vytápění s konvektory nebo podlahovými topnými kabely (pokud byste trvala na podlahovém vytápění)- výhodou jsou relativně nízké investiční náklady, nevýhodou jsou vysoké provozní náklady pokud dům není opravdu dobře tepelně izolován.
2. Tepelné čerpadlo- náklady na vytápění jsou 3x až 4x nižší, investiční náklady vysoké.
3. Kapalný propan nebo lehký topný olej (předpokládám, že zemní plyn u vás není zaveden)-náklady budou někde mezi variantou 1.a 2. Otázkou je jak se budou ceny vyvíjet v budoucnosti (některé prognózy jsou nepříznivé).
4.Kotel na pelety - ten již má trochu větší nároky na obsluhu, ale stále je to komfortní topení a je možné, že by na něj šlo při té rekonstrukci získat nějakou dotaci či bonus(viz http://www.nova-zelenausporam-dotace.cz/index.php/program-nova-zelena-usporam).
5.Kotel na dřevo + alumulační nádrž+ elektrická topná vložka a vhodný el.tarif (nejspíš 8hod akumulační) - vzhledem k novým požadavkům na emisní třídy kotlů lze uvažovat jen o kotli na pyrolyzní spalování dřeva, který splní požadavky emisní třídy č.3 (http://vytapeni.tzb-
info.cz/ochrana-ovzdusi/9536-emise-prachu-z-malych-spalovacich-zarizeni-na-tuha-paliva-a-metody-jejich-stanoveni). Jde také o obnovitelný nízkoemisní zdroj a tudíž možnost je zde eventuelní možnost dotace. Pokud máte k dispozici relativně levné dřevo a nevadí vám práce s jeho přípravou tak je to systém s relativně nízkými provozními náklady a přitom rozumně komfortní (elektřina se postará o temperování domu když tam nejste nebo nechcete topit v kotli).
6. Kotel na uhlí s automatickým přidáváním paliva- tohle řešení se používá spíše tam kde je potřeba tepla velká a asi není moc "ekologické" (těžba uhlí, emise SO2 a pod.). Je také otázka jak se vlastně bude vyvíjet cena uhlí a případné daně na něj uvalené.

Předpokládejme, že při rekonstrukci provedete tepelné izolace minimálně tak abyste splnila doporučení platné normy (http://stavba.tzb-
info.cz/tabulky-a-vypocty/136-normove-hodnoty-soucinitele-prostupu-tepla-un-20-jednotlivych-konstrukci-dle-csn-73-0540-2-2011-tepelna-ochrana-budov-cast-2-pozadavky).
V takto izolovaném domě bude potřeba tepla na vytápění podstatně nižší než před rekonstrukcí, nicméně stále ještě tak vysoká, že stojí za to uvažovat o tepelném čerpadle. Pokud byste při rekonstrukci dokázala snížit tepelné ztráty až někam na úroveň nízkoenergetického domu, pak by bylo možné eventuelně uvažovat i o elektrickém přímotopném vytápění. Rozhodnout co je lepší se ale dá jen výpočtem. Nejlepší odpověď na to jak při rekonstrukci optimálně rozdělit náklady mezi investici do zateplení a do vytápěcího systému vám může dát například Energeticko-ekonomická optimalizace projektu (rekonstrukce) domu
(http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/energeticka-optimalizace-budov), která umožňuje výběr optimální varianty řešení z hlediska energetické bilance budovy i z hlediska návratnosti investice a optimalizace provozních nákladů.

S pozdravem Mgr.F.Macholda a Mgr.K.Murtinger

Poznámka od K.M.- já jsem před dávnými lety udělal dobrou zkušenost s akumulační nádrží s pomocnou el. topnou vložkou k běžnému kotli Dakon.Pak jsem přešel na plyn. Nyní se k tomu chci vrátit, koupím pyrolyzní kotel 18kW nádrž 1000 litrů a nechám k tomu jako doplněk
plynový kotel (k elektřině se již vracet nebudu když už jej mám).Můj dům z r.1936 je zhruba stejně velký jako váš a je celkem rozumně zateplený- roční spotřeba energie na topení + TUV je asi 15MWh). Osobně považuji vytápění kde se používá dřevo jako relativně levný zdroj
energie (který navíc máme uložený do zásoby) a potom plyn nebo elektřina (energie, která nám do domu přitéká a umožňuje bezobslužné topení) za výhodný a bezpečný systém v nejistých časech jako jsou ty dnešní. Pokud byste měla nějaké dotazy k tomuto tématu, můžete mi
zavolat na 603731139
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Vytápění
tisk