Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.4.13 / dotaz č. 39421
Dobrý den,
měla bych klíčový dotaz - Jaká bude kontrola PENB od SEI

Ráda bych věděla, jaký seznam podkladů mám podávat na SEI ke kontrole a k následnému vyjádření a zda se kontrola týká "jen" novostaveb/přestaveb nebo i hodnocení stávajících objektů k prodeji/pronájmu či ve státní správě.

Děkuji

S pozdravem

Dobrý den,

podle §7 odst. (1) a) zákona 406/2000 Sb. ve znění zákona 318/2012 Sb. je SEI dotčeným orgánem v případě výstavby nové budovy. Při podání žádosti o stavební povolení nebo ohlášení stavby je stavebník povinen doložit jeho stanovisko. Žádost o stanovisko se provádí formulářem, který Vám příslušná pobočka SEI poskytne e-mailem. Potřebná dokumentace je stejná jako paré, které přikládáte k žádosti na stavební úřad.
V případě větší změny dokončené stavby podle §7 odst. (2) zákona není stanovisko SEI obecně požadováno, stavební úřad Vás však při podání žádosti může vyzvat k jeho doplnění. V tomto případě bude třeba rovněž předložit dokumentaci v rozsahu jako v předcházejícím případě.
Kontrolu dodržování všech ustanovení tohoto zákona upravuje Energetický zákon 458/2000 Sb. v aktuálním znění dle §93 odst. (1) a) s pravomocemi uvedeným v §94. V případě, že se SEI rozhodne podrobit kontrole jakoukoliv povinnost vyplývající ze zákona 406/2000 Sb. u jakéhokoliv subjektu, vyžádá si ke své kontrolní činnosti příslušné podklady. Metodický postup kontrol včetně seznamu vyžadovaných podkladů je vnitřní záležitostí SEI a nelze očekávat jeho zveřejnění.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk