Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.4.13 / dotaz č. 39496
Pěkný den.
Proč v případě výstavby nové budovy, dle zákona č.318/2012 § 7 odstavec 5 e) u průmyslových a výrobních provozů, dílenských provozoven a zemědělských budov se spotřebou energie do 700 GJ za rok, nemusím doložit PENB a u stejných budov již postavených musím zpětně PENB nechat vypracovat.
Děkuji a pěkný den.
Vážený pane,
PENB musíte doložit při výstavbě nové budovy, tedy i u průmyslových a zemědělských provozů se spotřebou do 700 GJ ročně. Nemusíte však splnit požadavek na energetickou náročnost, takže je jedno, jak PENB vyjde. Z tohoto důvodu celkem nemá smysl, abyste ho po vás stavební úřad vyžadoval.

Viz § 7 odst. 5:
(5) Požadavky na energetickou náročnost budovy podle odstavců 1 až 3 nemusí být splněny
a) u budov s celkovou energeticky vztažnou plochou menší než 50 m2,
b) u budov, které jsou kulturní památkou, anebo nejsou kulturní památkou, ale nacházejí se v památkové rezervaci nebo památkové zóně12), pokud by s ohledem na zájmy státní památkové péče splnění některých požadavků na energetickou náročnost těchto budov výrazně změnilo jejich charakter nebo vzhled; tuto skutečnost stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek doloží závazným stanoviskem orgánu státní památkové péče,
c) u budov navrhovaných a obvykle užívaných jako místa bohoslužeb a pro náboženské účely,
d) u staveb pro rodinnou rekreaci13),
e) u průmyslových a výrobních provozů, dílenských provozoven a zemědělských budov se spotřebou energie do 700 GJ za rok,
f) při větší změně dokončené budovy v případě, že stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek prokáže energetickým auditem, že to není technicky nebo ekonomicky vhodné s ohledem na životnost budovy a její provozní účely.


Podobně při prodeji a pronájmu nemusíte PENB zpracovávat, viz § 7a
(5) Povinnosti podle odstavců 1 až 3 se nevztahují na případy uvedené v § 7 odst. 5 písm. a), c), d) a e).

Přejeme hezký den!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk