Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.4.13 / dotaz č. 39523
Dobrý den, ve vyhlášce 78/2013 je v paragrafu 6 odst. 3 stanoveno, že přístavba a nástavba se považuje při stanovení referenčních hodnot ukazatelů ENB za novou budovu. Mám tomu rozumět tak, že i stávající část objektu musí splňovat požadavky na ENB? Znamená to, že stávající část objektu nutno stavebně upravovat tak, aby vyhověla vyhlášce a průkaz vyhověl na objekt jako celek? Do výpočtu je potom zahrnuta celá budova nebo se počítá jenom přístavba (nadstavba)? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
neuvedl jsem jednu podstatnou věc a to, že tato nadstavba nebo přístavba musí navyšovat stávající energeticky vztažnou plochu o více než 25%. Referenční hodnoty se dle vyhlášky č. 78/2013 Sb. stanovují obecně pro obálku a energetické účinnosti jednotlivých technických systémů:
1) obálku budovy ( ovlivňují hraniční konstrukce na systémové hranici)
2) účinnost vytápění
3) účinnost chlazení
4) účinnost větrání
5) účinnost přípravy teplé vody
6) účinnost úpravy vlhkosti vzduchu
7) účinnost osvětlení
U referenčních hodnot se nerozlišuje rozdíl mezi novostavbou a změnou dokončené budovy (rekonstrukcí). Jedinou výjimkou je obálka budovy, kde je pro rekonstrukce stanovena hodnota rovna požadované hodnotě průměrného součinitele prostupu tepla dle ČSN 73 0540-2:2011 a v případě nové budovy je tato hodnota přísnější (násobena koeficientem 0,8).
Referenční hodnoty slouží pro výpočet referenční budovy, se kterou hodnocenou porovnávám.

Rozdíl mezi novou budovou a rekonstrukcí je především v požadavcích na tzv. ukazatele energetické náročnosti budovy (něco jiného než referenční hodnoty) - 7 ukazatelů, nebudu vypisovat - viz zmíněná vyhláška. V případě nové budovy jsou závazné pevně dané tři ze sedmi ukazatelů (musí plnit všechny tři současně). V případě rekonstrukce je možné volit mezi třemi danými variantami plnění ukazatelů - povinné jsou vždy dva ukazatele.

Ve Vámi popisovaném případě podle mě mohou nastat dva případy:

1) realizuje se nadstavba a původní objekt zůstává beze změn (např. nadstavba paneláku)
- nadstavbu bych hodnotil, pokud je to možné, jako samostatný objekt a k původnímu objektu bych se choval jako k sousedovi. PENB by se týkal pouze nadstavby.
- nadstavba by musela plnit požadavky kladené na nové budovy - Uem x 0,8, požadavek na celkovou dodanou a neobnovitelnou primární energii. Ve výpočtovém software bych zakliknul "nová budova".

2) realizuje se nadstavba a původní objekt zároveň prochází regenerací
- počítal bych minimálně dvouzónově s tím, že každou zónu bych posoudil zvlášť
- rekonstruovaná část by musela splnit ukazatele pro změnu dokončené budovy
- nadstavba by musela splnit požadavky na novostavby

Posouzení plnění či neplnění požadavků vyhlášky se stává poměrně zapeklitou záležitostí.

Přeji hezký den

Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor č. 0997










Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk