Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.4.13 / dotaz č. 39531
Dobrý den.

Rád bych se zeptal, jaký dopad má Vyhláška č. 78/2013, případně další nová legislativa v případě provádění půdní nástavby rodinného domu. Slyšel jsem, že pokud se mění více, než 25% obálky budovy, je nutno mít zpracován průkaz energetické náročnosti - z čeho tento požadavek vyplývá a vztahuje se pouze na rekonstruovanou část, či na celý objekt? Dále jsem slyšel, že od 1. 4. 2013 je nutno u konstrukcí dodržovat nikoliv dovolené, ale doporučené hodnoty prostupu tepla z ČSN, je tomu tak?
Děkuji předem za odpověď
Dobrý den,
veškeré povinnosti jsou uvedeny v platném znění zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií (dále jen Zákon). Vám uváděná vyhláška je pouze jeho prováděcím předpisem a specifikuje tedy JAK mají být určitě povinnosti zpracovány. K Vašim dotazům:

1) PŮDNÍ NADSTAVBA RD
Zákon rozlišuje tyto stavy, které se Vás mohou v tomto případě dotýkat:
- větší změna dokončené budovy - na více než 25% obálky budovy (započítávají se i střechy a nejnižší podlahy např.)
- jiná než větší změna - méně než 25% obálky
- nadstavba a přístavba, která zvětšuje energeticky vztažnou plochu objektu o více než 25% je považována za novou, samostatnou budovu z pohledu hodnocení
Zde odkazuji na §2 odst. 1 s) a §7 odst. 2 a 3 Zákona
a také na můj předchozí komentář zde:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/39523

Obecně ale:
- půdní nadstavba/vestavba může a nemusí procházet stavebním povolením/ohlášením stavby - každý stavební úřad bude požadovat něco jiného, co by MĚL požadovat je zbytečné řešit
- v případě, že bude požadovat dokumentaci, tak ji musíte zpracovat (projektant) dle vyhlášky č. 499/2006 Sb. se změnami vyhláškou č. 62/2013 Sb. Povinnou přílohou dokumentace je
v bodě E.5 v Dokladové části Průkaz energetické náročnosti budovy. Důležité je, že PENB musí být nejen zpracován, ale stavba musí také plnit požadované parametry - opět odkazuji na můj předchozí komentář.

- pokud bude akce realizována bez požadavků stavebního úřadu, zákon o hospodaření energií sice požaduje plnění jistých parametrů, ale fakticky není nikdo, kdo by ony parametry zkontroloval, PENB samozřejmě nevyhotovujete, ale čistě teoreticky může v průběhu dalších pěti let přijít kontrola ze Státní energetické inspekce (SEI) a požadovat po Vás doložit doklady s parametry měněných konstrukcí a zařízení.

Věc však zdaleka není jednoznačná a osobně bych zvolil osvědčený postup a to zeptat se přímo na stavebním úřadě, co po Vás bude dotyčný chtít a co ne a přesně to mu dodat, nic navíc. Věřím tomu, že většina stavebních úřadů tuto problematiku tak podrobně řešit nebude. Horší bude, když si vyžádají stanovisko SEI...

2) POŽADOVANÉ Učko NA KONSTRUKCE
Tento požadavek je řešen ve vyhl. č. 78/2013 Sb., která vstoupila v platnost od 1.4.2013.
Každá řešená konstrukce by měla splňovat minimálně požadované hodnoty součinitele prostupu tepla dle ČSN 73 0540-2:2011. To platí jak u novostaveb, tak u rekonstrukcí.

U novostaveb není dána mezi tzv. "ukazateli energetické náročnosti budovy" povinnost plnit doporučené (přísnější) hodnoty dle ČSN, ale hodnotí se souhrnnou hodnotou na celou budovu - součinitelem prostupu tepla obálkou budovy Uem.

To, co zmiňujete, Vás může potkat v případě rekonstrukce, kde je skutečně zpřísněn požadavek na měněné konstrukce na doporučenou hodnotu. I zde jsou ale další dvě varianty, jak splnit vyhlášku.
Blíže viz vyhláška, případně doporučuji osobní konzultaci.


Přeji hezký den

Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor č. 0997






Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA
Téma:  Legislativa
tisk