Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.4.13 / dotaz č. 39633
Dobrý den,

rád bych se s Vámi poradil v otázce, na kterou dostávám nejednoznačné odpovědi. Připravujeme projekt pro novostavbu výrobní haly. V zákone č.406/2000Sb je po poslední novele uvedeno v §7, odst.1) V případě výstavby nové budovy je stavebník povinen plnit požadavky na energetickou náročnost budovy a při podání žádosti o stavební povolení doložit kladným závazným stanoviskem dotčeného orgánu podle §13 splnění požadavků na energetickou náročnost budovy na nákladově optimální úrovni.
Dále je v odst.5), písm.e) uvedeno, že požadavky ne energetickou náročnost podle odstavců 1) až 3) nemusí být splněny podle písm.e) u průmyslových a výrobních provozů se spotřebou energie do 700 GJ za rok.

V našem případě bude spotřeba energie určitě pod hranicí 700GJ za rok. Potřeboval bych vědět, zda v tomto případě je nutné vypracovat průkaz energetické náročnosti budovy a tím doložit, že spotřeba energie je pod uvedeným limitem a zda je nutné získat následně stanovisko podle §13. Nebo stačí určení spotřeby energie od projektanta a dále už se to nemusí nikam posílat ?
Pokud je nutné zajistit kladné závazné stanovisko dotčeného orgánu, která instituce to je ?
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
Je vidět, že zákon stále umožňuje více výkladů. Jeden pohled je, že zde stále platí povinnost zpracování Průkazu energetické náročnosti budovy pro všechny novostavby tak, jak to bylo upraveno již v předchozích novelách zákona 406, tedy povinnost od 1.1.2009.
Ve Vašem případě se jedná o novostavbu, takže lze soudit, že Průkaz energetické náročnosti budovy je povinně součástí projektové dokumentace. Obsah projektové dokumentace řeší nově novela vyhlášky 499/2006 Sb. o dokumentaci staveb která vyšla pod číslem 62/2013 a je účinná od března letošního roku. Průkaz je nově součástí části projektu E. Dokladová část. Dosud byl u novostaveb povinně součástí částí B. Souhrnná technická zpráva.

Legislativa rozlišuje dva základní principy – jednak právě nové budovy a pak budovy stávající a jejich změny a tím je to v zákonu velmi nepřehledné.

Při pozorném čtení posledního znění zákona lze ale odvodit:

Protože se jedná o novostavbu průmyslové budovy se spotřebou do 700 GJ za rok, tak pokud jde o energetickou náročnost a povinnost jejího splnění - §7 odst.5 písmeno e.) jednoznačně vyvazuje z povinnosti splnit energetickou náročnost budovy podle odstavců 1.) a 3.). Pokud existuje povinnost splnit požadavky na energetickou náročnost, která je stanovena od 1.1.2013 na nákladově optimální úrovni a od roku 2018 přísněji, pak toto musí být doloženo kladným stanoviskem dotčeného orgánu. Pokud ta povinnost není, vyvodil bych, že toto stanovisko není nutné. Tím orgánem by byla Státní energetická inspekce (SEI).

Povinnost zpracovat Průkaz energetické náročnosti budovy upravuje §7a, odst.1.), písmeno a.) pro výstavbu nových budov. Ale v paragrafu 7a, odst.5.) se uvádí, že „Povinnosti podle odstavců 1 až 3 se nevztahují na případy uvedené v §7 odst.5 písm. a.), c.), d.) a e.)“, tedy i na Váš případ.

Takže zde bych viděl jen jeden výklad – není povinnost pro tento Váš případ ani splnění požadavků na energetickou náročnost, ani zpracování Průkazu energetické náročnosti budovy.

Možná jiného názoru bude stavební úřad, který bude průkaz chtít doložit. A zajímavý je ještě §9a, odst.1 písm. a.) který mluví o zajištění Energetického posudku – posouzení technické, ekonomické a ekologické proveditelnosti alternativních zdrojů při výstavbě nových budov se zdrojem energie s výkonem vyšším než 200 kW. Takže pokud by se průkaz zpracovával, obsahoval by povinně i dle §9a energetický posudek. Nicméně zajištění Energetického posudku zde není k povinnosti zpracovat průkaz vztaženo. Patrně až praxe ukáže, jak to bude se všemi povinnostmi (viz. §9a, odst.4, písm. a.), b.) probíhat.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice