Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.5.13 / dotaz č. 39809
Dobrý den,
chtěla bych Vás tímto požádat o radu ohledně zpracování průkazu energetické náročnosti budovy. Není mi zcela jasný pojem "energeticky vztažná plocha", dle kterého se určuje povinnost mít zpracovaný posudek. Na informačním webu "průkaz na dům" jsem se dočetla, že se jedná o součet vnější podlahové plochy po jednotlivých podlažích. V předchozích odpovědích na Vašich stránkách, že se jedná o součet vnější podlahové plochy obytných podlaží. Jsme SVJ, dům je činžovního typu, přízemí domu je částečně obydlené a část zapuštěnou v terénu tvoří sklepní prostory. Zároveň je zde společná půda. Prosím o radu, co zahrnout do energeticky vztažné plochy. Děkuji.
Dobrý den,

dle zákona 406/2000 Sb. o hospodaření energií v aktuálním znění se celkovou energeticky vztažnou plochou rozumí vnější půdorysná plocha všech prostorů s upravovaným vnitřním prostředím v celé budově, vymezená vnějšími povrchy konstrukcí obálky budovy (tzn. včetně půdorysné plochy obvodových konstrukcí a vnitřních zdí).

To znamená, že do této plochy spadají všechny prostory, které se vytápí, temperují, případně chladí nebo větrají s pomocí vzduchotechnického zařízení (nemusí se jednat pouze o obytné podlaží, ale například i temperované či větrané garáže v suterénu, apod.). To znamená rovněž chodby a společné prostory v domě, v případě že jsou vytápěny. Ve vašem případě to bude i obydlené přízemí. Společné prostory půdy a polozapuštěných sklepů, pokud nejsou vytápěny či temperovány nejsou do plochy započítány.

S pozdravem
HB
Odpovídá:  Ing. Helena Bellingová* - EKIS Liberec tisk