Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.5.13 / dotaz č. 39810
Dobrý den,
je třeba zpracovat a případně v jakém termínu PENB pro objekty užívané orgány veřejné moci s celkovou energeticky vztažnou plochou do 250 m2?
Děkuji za odpověď.

K Vašemu dotazu ohledně zpracování PEN Vám sdělujeme následující:

Dle zákona č. 318/2012 Sb. je v jeho příslušném paragrafu §7a, bodu b) uvedena u budov užívaných orgánem veřejné moci povinnost zajistit zpracování PEN v prvním sledu (tj. od 1.7.2013) pro budovy s energ. vztažnou plochou větší než 500m2 a ve druhém sledu od 1.7. 2015, s energ. vztažnou plochou větší než 250m2. Z uvedeného tedy vyplývá, že pro stávající budovy užívané orgánem veřejné moci s energ. vztažnou plochou menší než 250m2 povinnost zpracovat PEN – ve smyslu tohoto paragrafu - není.
Poznámka:
Uvedené však neplatí – a průkaz musí být vypracován - pokud pro takovýto typ objektu nastala případně povinnost zpracovat PEN z titulu jiného paragrafu tohoto zákona, tj. při větší změně dokončené budovy (tj.při její rekonstrukci), popř. při prodeji a pronájmu. Tyto povinnosti (rekonstrukce, prodej, pronájem budovy) se potom nevztahují na budovy s energ. vztažnou plochou menší než 50m2.
Větší změnou dokončené budovy rozumíme změnu na více než 25% celkové plochy obálky budovy.

S pozdravem Ing. Pavel Svoboda, EKIS Olomouc, 05/13