Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.13 / dotaz č. 39816
Dobrý den, u koupeného RD zvažuji kompletní rekonstrukci (zateplení-okna,základy,fasáda,strop;topný systém, větrání). Potřebuji poradit s výběrem topného systému. Dům je dvoupatrový, podsklepený, 6 místností+2xWC a koupelna postavený koncem 70.let. Obvodové zdivo 40cm dutá cihla. Topení bylo řešeno lokálně kamny, v RD jsou 4 funkční komíny. V lokalitě není zemní plyn. Jaký druh topného systému zvolit z hlediska vstupních a provozních investic?
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Při volbě topného systému a zdroje tepla je nutno zohlednit především tepelnou potřebu domu, tedy to, jaká bude koncepce celkového zateplení. Pokud je plánováno komplexně, lze dosáhnout nízkoenergetických parametrů domu a potřeba tepla na vytápění bude velmi malá. Vystačí se pak i s nízkoteplotním zdrojem tepla jako je tepelné čerpadlo nebo kondenzační kotel a může se uplatnit i podlahové vytápění v části domu, což přináší určitou stabilitu vnitřního prostředí a akumulaci.
Pokud se jedná o pořizovací investice, nejlevnější je u pořízení přímotopného elektrokotle. Nicméně u přímotopné elektřiny vychází průměrný provozní náklad kolem 3,0 Kč/kWh, což je nejdražší energie a lepší to není ani u akumulační elektřiny, kde je to kolem 2,6 Kč/kWh. V této orientační ceně jsou započítány všechny náklady spojené s odběrem daného média, tedy zde například stálé sazby za jistič. Vytápění elektrickými přímotopnými kabely nebo přímotopným elektrokotlem bych nedoporučoval, je to nejdražší zdroj energie pro vytápění.
Výhodnější volbou je tepelné čerpadlo. Levněji pořídíte vzduch-voda, země-voda mají zvýšenou investici o zemní kolektor nebo vrty. Zajišťují ale stabilní prostředí v místě odběru tepla.
Zdrojem tepla pro vytápění ¨zatepleného domu může být tepelné čerpadlo vzduch-voda, které bude zároveň zajišťovat ohřev užitkové teplé vody. Tomu pak by měl odpovídat i výkon TČ v poměru k vypočtené tepelné ztrátě. Pokud nebude v domě ještě jiný zdroj tepla, bude topný faktor čerpadla v zimním období již poměrně malý a v mrazivých dnech se bude vyrovnání výkonu realizovat elektrickou energií. Při současných cenách energií vychází cena 1 kWh energie z tepelného čerpadla cca 1,15 Kč, ale platí to při topném faktoru 1 : 3. Při nízkých venkovních teplotách může klesat topný faktor na 1:2 až 1:1,5 a spotřeba elektrické energie bude stoupat. Pokud je dům koncipován na hranici nízkoenergetického standardu, tak potřeby tepla snad v praxi nebudou tak vysoké. Naopak výhodou je poměrně levný ohřev TUV v letním období. Návratnost investice je poměrně dlouhodobá.
V případě, že otopná soustava a tělesa budou navržena na teplotní spád 50/30 °C nebo podobně.(podlahové vytápění), pak by vyhovoval kondenzační kotel na pelety.
Kondenzační peletové kotle na trhu již jsou, jejich nevýhodou ale bude vysoká cena, podobně jako u tepelného čerpadla. Průměrná cena energie u pelet je 1,3 až 1,5 Kč/kWh, což se z hlediska provozních nákladů bude s tepelným čerpadlem téměř shodovat. U tepelného čerpadla je i výhoda nízké sazby elektrické energie po většinu dne, což se příznivě projevuje v celkových nákladech na bydlení, například při vaření na elektrice apod. Za zvážení stojí i možnost pořízení levnějšího typu tepelného čerpadla s rotačním kompresorem, které lze pořídit levněji než čerpadla s kompresory typu Scroll, které jsou pak drahé i v případě výměny.
Pokud by se otopná soustava přizpůsobila teplotnímu spádu běžného kotle na dřevo, pelety nebo ekologického kotle na uhlí, lze takový kotel realizovat s tím, že se například u kotle na kusové dřevo neobejdete bez akumulační nádrže (doporučeno i u jiných typů kotlů). Ta umožní jednak optimální provoz kotle na dřevo, který má vždy vyšší výkon než dům potřebuje a přebytečné teplo se ukládá v akumulaci s tím, že dům vytápí po dobu nepřítomnosti obsluhy kotle.
Pokud jde o uhlí, spíše bych se k němu nepřikláněl, jeho cena je již také vysoká, patrně poroste a budou vyšší požadavky na splnění emisní limitů a z toho plynoucí povinnosti revizí apod. U kusového dřeva vychází průměrný provozní náklad kolem 1,1 Kč/kWh, což je již také dost a uživatelský komfort malý. Vyplatí se tomu, kdo má les. Pořizovací náklady kotelen na dřevo s akumulací nebo pelety s automatickým skladováním jsou již také kolem 120 tis. a více Kč. Záleží na provedení a typu.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk