Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.5.13 / dotaz č. 39830
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda a příp. jak se bude v průkazu energetické náročnosti budovy započítávat, že budova odebírá elektřinu ze sítě a výrobce energie deklaruje určitý % podíl obnovitelných zdrojů. Bude se toto % počítat do obnovitelných zdrojů energie, nebo ne (vzhledem k tomu, že tato energie nebyla vyrobena uvnitř systémové hranice budovy / na hodnocené budově / na pomocných objektech sloužících hodnocené budově...)?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
ve zkratce: všechny údaje v PENB se počítají, fakturovaná spotřeba se zohledňuje jen minimálně.

To znamená, že dle metodiky vyhlášky č. 78/2013 Sb. se započítává elektřina vyrobená v budově, resp. na dalších objektech souvisejících s budovou (přístřešky apod.). To, že elektřina ze sítě pochází z části z obnovitelných zdrojů je zohledněno ve faktoru neobnovitelné primární energie a v emisních faktorech.
Pro výsledek hodnocení PENB tedy nemá vliv, od koho se elektřina ze sítě nakupuje - kolik obnovitelných zdrojů daný dodavatel využívá.
Dodavatele elektřiny lze kdykoli změnit, takže takovéto započtení by nemohlo mít platnost 10 let, což je platnost PENB.

Jiná je situace u dodavatele tepla, tam se podíl obn. zdrojů započítává. Ovšem zase jen paušálně, viz příloha č. 3 k vyhlášce č. 78/2013 Sb. Nezohledňuje se, zda daný dodavatel tepla využívá 5 nebo 50% obnovitelných zdrojů.

Více k tématu např. zde:
http://www.prukaznadum.cz/
http://www.prukazybudov.cz/


Přejeme hezký den!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk