Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.5.13 / dotaz č. 39846
Dobrý den,
doslechl jsem se, že při vyplácení podpory výroby pomocí "zeleného bonusu" lze mít výrobnu elektřiny a místo spotřeby elektřiny odděleně. Například, že elektřinu do sítě dodávám v Olomouckém kraji, ale spotřebovávám v Pardubickém.....Je to pravda? Pokud ano, lze mít těch míst spotřebi i více? Např. MVE v Olomouckém kraji, a elektřinu spotřebovávat v bytě a na chalupě v Pardubickém kraji?

Děkuji za odpověď
Vážený pane,
v principu je možné aby to fungovalo tak jak popisujete. Zjednodušeně: můžete vlastní elektřinu vyrobenou na jednom místě (např. MVE) odebírat v jiném místě (např. v bytě), ovšem musíte zaplatit za "pronájem el. vedení" které patří distribuční společnosti. Tyto ceny jsou regulovány, jsou uvedeny v věstníku ERÚ:
http://www.eru.cz/user_data/files/ERV/ERV9_2012.pdf
Odborně řečeno, musíte zaplatit distributorovi cenu za službu sítí distribuční soustavy. Např. u sítě ČEZ je to 74,52 Kč/MWh plus další regulované platby.

Pokud je odběrné místo v jiné distribuční síti, než výrobna, je třeba platit všem distributorům (např. MVE je v Jihočeském kraji, kde je síť E.ON a byt v Pardubickém kraji, kde je síť ČEZ).


Významnější překážkou je ale druhá podmínka: Stávající obchodník s elektřinou, od něhož odebíráte elektřinu v bytě (nebo jiném odběrném místě) musí souhlasit s tím, že budete odebírat elektřinu také od dalšího subjektu (např. MVE). Pro obchodníka to není výhodné, protože mu klesá objem prodeje. Nejdůležitější ale je, že obchodník musí převzít odpovědnost za odchylku. To znamená, že zajistí, že v bytě budete mít vždy dostatek elektřiny, bez ohledu na to jestli MVE v daném okamžiku vyrábí nebo ne. Náklady na tuto odpovědnost má obchodník běžně započtenou v ceně dodávky. Pokud objem dodávky významně klesne, není pro obchodníka výhodné na takovouto dohodu přistupovat.

Stejné je to v případě, že byste elektřinu z vlastní MVE chtěl prodat třeba sousedovi na druhém konci vesnice, k němuž ale nemůžete natáhnout vlastní vedení a musíte využít distribuční síť. Můžete se s ním dohodnout na ceně výhodné pro oba, avšak distributor a obchodník od něhož soused odebírá s tím musí souhlasit.

Domníváme se tedy, že v praxi bude poměrně složité dosáhnout dohody, aby vámi uvažované využití elektřiny opravdu fungovalo.

S pozdravem
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk