Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.5.13 / dotaz č. 39896
Nase plynova kotelna slouzi pro topeni a pro pripravu TUV. Vetev pro pripravu TUV ma osazeny kalorimetr, vetve pro topeni bohuzel ne.
Zmerena ucinnost kotle je 95%.
Ovsem kdyz v letnim mesici porovnam energii dodanou plynem s namerenou hodnotou kalorimetru pro TUV, tak se dostanu k ucinnosti pod 60%.
Vzhledem k tomu, ze se netopi, tak zbylych 35% jsou energeticke ztraty kotelny ? Je to bezne, pripadne jak tyto ztraty snizit ?
Z dostupných údajů nelze otázku prakticky zodpovědět. Pokud máte kotel nízkoteplotní či kondenzační, je účinnost pod 60% velmi nízká a svědčí to o nesprávné funkci technologie. Pokud máte klasický kotel, který je pro potřebu přípravy TV v létě značně předimenzovaný, není účinnost pod 60% až tak překvapující. U klasických kotlů strmě klesá účinnost s jejich využitím (výkonovým využitím). Přesto je příprava TV neefektivní a nabízí potenciál úspor.

Pro kvalitní radu by bylo nutné navštívit Vaší kotelnu a podívat se dále na potřeby tepla na vytápění a přípravu TV. Pokud Vám byla měřena účinnost dle vyhlášky 276/2007 Sb. (možná odtud máte úč. 95%), zpráva (pokud byla kvalitní) by měla doporučovat i řešení na úspornou přípravu TV. Pokud tuto ze zákona povinnou kontrolu nemáte provedenou, doporučuji její objednání s důrazem na návrh řešení neefektivní přípravy TV.

Řešení se pak může nacházet někde mezi celkovou rekonstrukcí kotelny (na kondenzační kotle), přes instalaci nového (kondenzačního) kotle o nízkém výkonu pouze pro přípravu TV, zvýšení akumulace (aby kotel pracoval méně často ale při větším výkonu), nebo může být přínosný i pouze zásah regulace. Posoudit je nutní i např. používání cirkulace a vůbec vlastní způsob přípravy TV (akumulační, s "rychlo" ohřevem, průtočný...) vzhledem k potřebě TV.

Přípravu TV lze řešit výrazně efektivněji, řešení bude pravděpodobně i ekonomicky opodstatněné, doporučujeme si nechat kotelnu přímo na místě posoudit odborníkem.
Odpovídá:  Ing., CSc. Bohuslav Málek * - EKIS Praha, Seven
Téma:  Vytápění
tisk