Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.5.13 / dotaz č. 39916
Dobrý den, ráda bych se informovala, zda z hlediska praxe splňuji podmínky pro získání oprávnění na zpracovávání průkazů energetické náročnosti budov. Od ledna 2013 mám dokončené vzdělání s titulem Ing. na fakultě stavební VUT v Brně, obor navrhování pozemních staveb. Mám také již tříletou praxi jako technický pracovník ve společnosti, která se zabývá zpracováním PENB a energetických auditů. Byla jsem zde zaměstnána při studiu na dohodu o provedení práce a pracovala jsem pod vedením energetického auditora. Od dubna 2013 jsem v této společnosti zaměstnána na HPP. Otázka tedy zní, zda je praxe získaná formou DPP při studiu a potvrzená od energetického auditora, pod kterým jsem pracovala, uznatelná při žádosti o oprávnění energetického specialisty? Nemohu tuto informaci nikde dohledat. Předem děkuji za odpoveď!
Dobrý den,
máte pravdu v tom, že v zákoně není přesně napsáno, že praxe může či nemůže být uznána při studiu. Obecně se však, a to nejen v tomto zákoně, ale jakémkoliv jiném oboru, kde jsou požadavky současně na doložení ukončeného vzdělání a prokázání praxe, uvažuje zahájení praxe po absolvování.

Jako příklad mohou sloužit např. advokátní zkoušky u osob s ukončeným právnickým vysokoškolským vzděláním. Zde je povinná tříletá praxe navíc sledována tak, že osoba musí být zapsána v seznamu koncipientů.
U oboru nejbližšího, a to autorizace ČKAIT, je definice praxe zcela stejná jako v zákonu 406/2000 Sb., ale je doplněna podrobnějšími komentáři a zaběhnutou praxí, odkazuji na např:
http://www.ckait.cz/content/zavazny-pokyn-autorizacni-rady-ckait-c-12010-k-prokazovani-odborne-praxe
http://www.ckait.cz/content/stanovisko-autorizacni-rady-ckait-c12011-k-problematice-odborne-praxe-vykonavane-behem-studi

Osobně jsem také absolventem VUT FAST a při absolvování jsem již měl také tříletou intenzivní praxi, ale doklad o praxi a přihlášku ke zkouškám
jsem podával až po více než třech letech hlavního pracovního poměru. Forma spolupráce (HPP nebo živnost) nehraje roli, důležitější je intenzita a u té se předpokládá, že při studiu je praxe, stejně jako škola, "na půl plynu".

Ze své zkušenosti mohu říci, že je tento požadavek dán zcela správně. Brigáda na DPP se z pohledu získaných zkušeností opravdu s HPP nedá srovnat ani vzdáleně.

Přeji hodně štěstí a síly do Vaší kariéry.

Hezký den

Ing. Jiří Cihlář
Energetický auditor
č. oprávnění 0997
Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA tisk