Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.5.13 / dotaz č. 40005
Dobry den,

dovolte mi se na Vas obratit s prosbou o radu pripadne odkaz na osobu, se kterou bych dane mohla prodiskutovat a resit.

V ramci programu Zelena usporam byl nas dum zrekonstruovan tak, ze se jeho predevsim energeticka ztratovost snizila o zavratnych 70%.

My bychom nyni radi dum pronajali, coz vede k tomu, ze je nutne mit tzv. prukaz energeticke narocnosti budovy (PENB).

Nejsem v dane problematice odbornikem, ale ciste laicky bych rekla, ze de facto budeme nechavat delat zcela totozny projekt energeticke narocnostni jako ten, ktery slouzil pro program Zelene uspory.

Zatim cerpam pouze z internetu a nasla jsem Vas dokument otazek a odpovedi resicich Kontrolni cinnost v ramci programu Zelena usporam.

Z daneho mi je relativne jasne, ze neni mozne prukaz PENB pouzit opacne, tedy jako podklad pro schvaleni dotace podpory programu.

Nicmene bych si myslela, ze prave diky komplexnosti zpracovani podkladu pro program Zelena usporam by nemelo byt problem pouzit danou projektovou dokumentaci (v nasem pripade jiz schvaleneho a uzavreneho projektu) pro udeleni prukazu PENB nasemu domu.

Proto bych se rada zeptala, jestli je nejaka moznost tyto dve cinnosti neduplikovat, pripadne vzajemne vyuzit.

Verim, ze lidi jako jsme my bude relativne hodne a proto take doufam, ze pro tyto pripady ma MZP jiz davno navrzene reseni.

Budu Vam velmi vdecna za jakoukoli radu, pomoc ci odkaz na nejakeho z Vasich kolegu, kteri jsou v dane oblasti komepetentni.
Vlastník budovy je při jejím pronájmu opravdu povinen dle novely zákona 318/2012 Sb. nechat zpracovat průkaz energetické náročnosti budovy (PENB).

PENB však neodpovídá odbornému posudku, který bylo potřeba zpracovat pro získání dotace v Programu ZÚ. Odborný posudek v rámci Programu ZÚ obsahoval pouze posouzení jenotlivých stavebních konstrukcí obálky budovy a výpočet měrné potřeby tepla na vytápění. PENB však hodnotí budovu komplexně a obsahuje tedy hodnocení celkové energie dodané do budovy a to včetně výčtu dílčích potřeb energií (např. na osvětlení, primární energii, teplou vodu, atp.).

Projektovou dokumentaci (výkresy) z žádosti o dotaci samozřejmě jako podklad pro vytvoření PENB použít můžete. Z odborného posudku vytvořeného pro Program ZÚ však může zpracovatel PENB použít víceméně jen vstupní hodnoty.

Další podstatný rozdíl je ve zpracovateli. PENB musí být zpracován oprávněným energetickým specialistou dle z. 318/2012 Sb., není možné, aby ho jako v případě odborného posudku pro ZÚ zpracoval autorizovaný inženýr/architekt nebo energetický auditor.
Odpovídá:  Ing. Petr Zahradník* - EKIS Praha, Seven tisk