Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.5.13 / dotaz č. 40031
Koupili jsme v rámci zpeněžení majetku dlužníka v úpadku budovu - RD před povolením k užívání, insolvenční správce tvrdí, že nemá zákonnou povinnost předat nám jako kupujícímu průkaz energetické náročnosti budovy, když ho nepřevzal od úpadce do insolvenčního řízení. My se domníváme, že když je správce v insolvenčním řízení prodávající, tak pro něj zákonná povinnost také platí. Kdo má pravdu?
Dobrý den,

podle zákona č. 406/2000 Sb. (ve znění zákona č. 318/2012 Sb.) je, v případě prodeje budovy, vlastník budovy povinen zajistit zpracování průkazu energetické náročnosti budovy (dále jen PENB) (odst. 2 a), § 7a) a předat ho nebo jeho ověřenou kopii kupujícímu (odst. 2 c), § 7a).

Ve Vašem případě je, dle mého názoru, otázka, zda měl/má dlužník k dispozici PENB před nařízením insolvenční správy nebo ne (předpokládám, že ne). Další otázkou je, zda může insolvenční správce v průběhu insolvenčního řízení nechat PENB zpracovat a zda náklady na něj může zahrnout do insolvenčního řízení - to je na podrobné prostudování insolvenčního zákona (při jeho zběžném pročtení jsem to nenašel) a tudíž mimo rámec tohoto poradenství.

Zároveň si nejsem jistý, kdo je v tuto chvíli vlastníkem prodávané nemovitosti, to znamená, kdo je podle zákona 406/2000 Sb. povinen zajistiti zpracování PENB.

Tento dotaz by měl být tedy položen někomu, kdo se zabývá problematikou nakládání s majetkem v rámci insolvenční správy.

S pozdravem


Ing. Tomáš Müller
MARTIA a.s.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Müller* - EKIS Ústí nad Labem tisk