Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.5.13 / dotaz č. 40039
Dobrý den, měl bych dva dotazy k PENB při změnách budov.
1. dotaz: Investor chce zateplovat objekt, pouze fasádu (více jak 25% obálky budovy), ostatní konstrukce jsou víceméně v původním stavu. I sebelepším zateplením nemohu v rámci měněných konstrukcí dosáhnout požadované hodnoty Uem, tj. podle 78/2013 musím pro splnění požadavků vyhlášky všechny měněné konstrukce navrhovat na doporučené hodnoty. To ovšem například u stěn přiléhajících k lodžiím není vůbec adekvátní jelikož v daném případě je ztráta užitné plochy zcela zásadní. Skoro se obávám, že až toto investor uslyší tak raději tu plochu nebude zateplovat vůbec. Lze toto nějak "obejít", tuším ČSN 730540 má ustanovení že lze prokázat EA možno nesplnění požadované hodnoty U, nicméně vyhláška je normě nadřazená. Jak postupovat v tomto případě?
2. dotaz: Podle 406/2006 par7 odstavce 2 je při větší změně budov požadováno posouzení instalace alternativních systémů zdroje energie a stanovení opatření pro snížení energetické náročnosti - jedná se o opatření která již jsou součástí projektu nebo nad jeho rámec. Tj. pokud například pouze zatepluji fasádu objektu, musím posoudit pouze tyto měněné konstrukce nebo navrhnout další opatření, tj. jak mají v budoucnu zateplit střechu, strop suterénu, vyměnit okna případně instalovat na střechu FVE, solární ohřev vody apod.?

Vážený pane,
děkujeme za vaše dotazy.

K prvnímu dotazu:
Při rekonstrukci můžete využít jednu ze 3 možností uvedenou ve vyhl. č. 78/2013 Sb. v §6 odst. 2:
a) splnit průměrný součinitel prostupu tepla Uem a současně splnit požadavek na celkovou dodanou energii
b) splnit průměrný součinitel prostupu tepla Uem a současně splnit požadavek na neobnovitelnou primární energii
c) splnit u zateplovaných konstrukcí doporučení normy ČSN 730540 a splnit u měněných TZB požadavky na účinnost.

Pokud jak píšete nemůžete splnit bod c) (třeba použít pro zateplení stěn na lodžii vakouvou izolaci, viz např. http://www.virtualsro.cz/5-vakuove-izolacni-panely/), zvažte následující:
Zda můžete splnit bod a) - zateplíte i jiné konstrukce tak, abyste splnil požadavek průměrný součinitel prostupu tepla Uem a navrhnete další úsporná opatření, aby se snížila celková dodaná energie.
Zda můžete splnit bod b) - zateplíte a pomocí solárního systému nebo jiného OZE snížíte spotřebu primární neobnovitelné energie.

Samozřejmě můžete (u rekonstrukcí) využít i možnosti nesplnit vůbec nic, pokud prokážete (resp. stavebník prokáže) energetickým auditem, že to není technicky nebo ekonomicky vhodné s ohledem na životnost budovy a její provozní účely. Viz zákon 406/2000 Sb, §7, odst. 5 f)

Ke druhému dotazu:
Rozsah posouzení je uveden ve vyhl. č. 78/2013, § 7 a § 8. Posuzujete to, co není v projektu, tj. při zateplení fasády posuzujete zde je možno také zateplit např. střechu, instalovat solární systém atd. Posuzuje se technické hledisko (je-li to vůbec možné nebo ne), funkční hledisko (má-li to praktický smysl), ekonomické hledisko (zda je prostá návratnost kratší než životnost) a úspora celkové dodané energie a neobnovitelné primární energie.

Stavebník se tímto doporučením pochopitelně řídit nemusí.

Přejeme hodně úspěchů!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk