Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.5.13 / dotaz č. 40066
Dobrý den,
prosím o vysvětlení v souvislosti s výkladem zák.č.318/2012, §7, odst.4.a)- povinnost vlastníka budovy vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji registrujícími dodávku tep. energie (měřiče,indikátory), zda existuje vyjímka z této povinnosti např. pro některé nebytové objekty (obchody, muzea, divadla apod.). V případě nutnosti instalace měření tepla i v těchto objektech bude dostačující instalace 1 měřiče na patě budovy nebo je nutná instalace indikátorů na jednotlivých topných tělesech jestliže je objekt užíván jedním nájemcem? A jak řešit měření v případě více nájemců v jednom nebytovém objektu (obchody)?
Předem děkuji za odpověď
Dle zákona č. 318/2012 Sb., §7, odst.4 jsou stavebníci, vlastníci budovy nebo společenství
vlastníků jednotek povinni vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími
(termostatické hlavice na otopných tělesech) a registrujícími (indikátory topných nákladů,
měřiče tepla) dodávku tepelné energie konečným uživatelům v rozsahu stanoveném
prováděcím právním předpisem; konečný uživatel je povinen umožnit instalaci, údržbu a
kontrolu těchto přístrojů.
Měřiče tepla nebo indikátory topných nákladů musí být instalovány nejpozději do 31.12.2014.
Zákon se odkazuje na neexistující novelu vyhlášky 194/2007, kterou se stanoví pravidla pro vytápění a dodávku teplé vody, měrné ukazatele spotřeby tepelné energie pro vytápění a pro přípravu teplé vody a požadavky na vybavení vnitřních tepelných zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie konečným spotřebitelům.
Regulaci ústředního vytápění a přípravy teplé vody v budově řeší §6, měření množství tepelné energie a teplé vody v zúčtovací jednotce řeší §7, který se dále pro oblast indikátorů rozúčtování topných nákladů odvolává na normy ČSN EN 834 a ČSN EN 835.
Nevím co bude obsahem nové novely 194/2007, ale chápu to tak, že každý nájemce by měl mít nějakou možnost měření (stačí indikátorem na radiátorech) své spotřeby. Výjimky jsou rodinné domy a rekreační zařízení.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství
Téma:  Legislativa
tisk