Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.5.13 / dotaz č. 40068
Dobrý den,

chtěl by jsem Vás touto cestou požádat o radu při řešení mého problému.
Jedná se mi o tento problém.

Bydlím v panelovém bytě v 1nadzemním podlaží.Pod tímto bytem jsou hlavní vchodové dveře a sklep,který není vytápěn.
Strop pod tímto vchodem je zateplen firmou,kterou najalo družstvo.Čili má podlaha pokoje.Resp.ložnice
V zimním období když tento byt vytápím,se mi sráží na oknech opravdu velké množství vody.Větrám tak jak se má,topím také.
V letním období se mi vlní koberec,a jde v místnosti cítit nadměrné množství vlhkého zápachu.
Chtěl by jsem poradit,jak tento problém vyřešit.
Pod kobercem je podkladový koberec,který leží přímo na betonové podlaze.Vím že to není úplně nejlepší,ale do nedávna to nedělalo problém.
Chtěl bych požádat o radu zda podlahu zateplit či nanést nějakou stěrku.

Velice děkuji za odpověď.

S pozdravem a přáním hezkého dne
Dobrý den a děkuji za zájem o naše poradenství. Zřejmě dochází ke kondenzaci vodní páry ze vzduchu na betonové konstrukci podlahy, která má teplotu pod rosným bodem. Kondenzovaná vlhkost pak prostupuje podkladovým kobercem i dalším kobercem ve kterých zůstává jako trvalá vlhkost. Ta má pak vliv na zvlnění koberce, případně na výskyt plísní. Vodní pára, uvolňující se z vlhkého koberce, pak následně dále kondenzuje na chladných místech obvodových konstrukcí, tj. na oknech, v rozích místností a případně i dalších místech. To se projevuje právě při poklesu vnitřní teploty a tím i teploty povrchu oken a obvodových stěn.
Kondenzaci vlhkosti se dá zabránit zvýšením povrchové teploty podlahy tepelnou izolací umístěnou na strop sklepa a strop chodby za vchodovými dveřmi. Tepelnou izolaci lze realizovat na př. nalepením polystyrénu na strop sklepa, či chodby. Potřebnou tloušťku by měl určit projektant. Protože vyskytující se vlhkost zhoršuje podmínky užívání bytu měl by realizaci zajistit majitel objektu, v tomto případě družstvo.