Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.6.13 / dotaz č. 40295
Dobrý den, jsme SVBJ, které na podzim roku 2012 provedlo kompletní práce spojené se zateplením domu o velikosti 144 bytů, umístěných ve 3 vchodech o 11 NP.
Energetická ztráta vypočtená po zateplení je 2100 GJ za vytápění a 1200 GJ za TUV. Dům je připojen na centrální zdroj vytápění. Jelikož jsme si vědomi, že dosažená úspora plateb bude ve velmi krátké době eliminována opakujícím se ročním zvyšováním plateb za odebrané GJ z centrál. zdroje, hledáme cestu dalších úspor. Uvažujeme o instalaci tepelných čerpadel. Obáváme se, že vzhledem k velikosti domu, zejména výšce by mohly nastat technické problémy s provozem nebo realizací TČ.
Výbor SVBJ chce získat souhlas majitelů bytů pro zahájení přípravných prací a pro přesvědčení majitelů by pomohlo, kdyby se mohlo argumentovat, že systém s TČ funguje v domě obdobné velikosti jako je náš.
Proto si dovolujeme Vás požádat o informaci, zda z titulu Vaší poradenské praxe jste se nesetkali s řešením vytápění TČ v domě obdobné velikosti, případně sdělení adresy.
Děkujeme předem.
Dobrý den. Děkuji za Váš dotaz.
Nasazení tepelných čerpadel ve Vašem domě o třech vchodech a 144 bytech bude trochu problematické.
Prvně by bylo nutné jednání na stavebním úřadě o změně topného zdroje. Dalším krokem by bylo jednání s příslušným energetickým podnikem o zajištění potřebného příkonu.
Dle mého názoru by se jednalo o 400 kW instalovaného příkonu. Tepelná čerpadla by bylo nutné rozdělit podle vchodů na tři sekce s kaskádovou regulací pro jednotlivé vchody, aby se eliminovaly ztráty v rozvodech.
Dalším problémem bude napojení na stávající otopnou soustavu, která bude zřejmě s tepelným spádem 75/55 °C. Je nutné počítat s investičním příspěvkem do fondu energetiky jako vstupní investicí do nového systému a střádáním finančních prostředků na případné opravy Vašeho autonomního zdroje.
Pro nasazení tepelných čerpadel za stávající zdroj je nutné provést finanční analýzu a srovnání vstupních a provozních nákladů.
Další možností je využít metodu EPC od dodavatele, který má s touto metodou zkušenosti. Tím eliminujete případná rizika.
Ing. Josef Šťastný, poradce Energy Centre České Budějovice
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk