Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.6.13 / dotaz č. 40323
Dobrý den,
chtěla bych Vás požádat o radu ohledně vytápění. Máme navržený přízemní RD, obytná plocha 124 m2. V domku bude malá kotelnička. Uvažujeme o kotli na pevná paliva - dřevěné brikety. Podle projektu potřebujeme kotel o síle 14KW. Byli jsme se poptat u několika dodavatelů kotlů, ale těch informací bylo opravdu hodně a v podstatě se celkem lišily. Zaujal nás kotel VERNER –V140EXTRA. Jediné, na čem se všichni shodli je, že je potřeba mít akumulační nádrž, aby nemusel být kotel škrcen a mohl prohořívat naplno. Bohužel už nevíme , jak velkou tu nádrž. Jeden prodejce nám řekl, že stačí 750l, jiný mluvil o 2000l, třetí zas o tom, že když chceme i mimo dům nahřívat nádrže, tak že musíme mít silnější kotel. Rádi bychom měli kombinovaný ohřev TUV (elektřina / kotel). Máme zde možnost i plynu.Také nevíme, zda je efektivnější podlahové vytápění (rádi bychom dřevěné parkety nebo vinyl jako podlahovou krytinu) nebo klasické radiátory. Musím říci, že těch informací je opravdu mnoho a pěvně věřím, že se na základě Vaší rady dokážu lépe rozhodnout. Předem Vám moc děkuji
Hezký den,

předpokládám, že Váš RD je navržen jako nízkoenergetický a jeho vypočtená tepelná ztráta nepřesáhne 10 kW. Pokud budete chtít využívat k vytápění domu kotel na tuhá paliva, je opravdu potřebné osadit k němu akumulační nádrž. Jedině tak bude kotel dosahovat dobré provozní účinnosti a zároveň se Vám zlepší také komfort obsluhy kotle, protože naakumulovanou tepelnou energii budete moci využívat k vytápění domu i v době, kdy kotel nebude již v provozu (například ráno když vstanete a nebo večer, kdy naopak budete spát). Pokojový termostat v přednastavenou dobu zapne automaticky (lze zapnout případně i ručně) oběhové čerpadlo a začnete v domě vytápět. Velikost nádrže se optimalizuje dle způsobu provozu domu a měl by Vám v tom poradit projektant vytápění, který na základě technických výpočtů zvolí nejvhodnější velikost.

Pro Vaši představu nádrž o obsahu 750 litrů vody by kotel o výkonu 14 kW nahřál z 10 °C na 85 °C za cca 5 hodin. Pak by bylo možno pomocí nádrže vytápět dům asi jeden den, pokud by byla osazena na výstupu z nádrže směšovací stanice, která pomocí třícestného ventilu a oběhového čerpadla pouští do otopných těles vodu o teplotě maximálně 55 °C. Dnes se preferuje pro vytápění nízkoteplotní systém, který umožňuje i využití obnovitelných zdrojů energie, například sluneční zařízení na ohřev vody může pomáhat i vytápění domu.

Zajímejte se také o vytápění dřevěnými peletami, které je komfortnější (téměř bezobslužný provoz) a na rozdíl od zemního plynu levnější. Budete však potřebovat prostor na uskladnění pelet.

Podlahové vytápění má výhodu, že není v interiéru vidět, máte teplo od nohou a lze ho využít jako akumulátor tepla. Nevýhodou je, že nereaguje pružně na náhlé změny teploty v interiéru a proto nevyužijete případné sluneční zisky okny. Někdy také nepokryje celou tepelnou ztrátu v místnosti a musí se kombinovat s klasickými otopnými tělesy. Při jeho návrhu musí projektant zohlednit rozmístění nábytku v bytě, aby nebyly trubky vedeny například pod skříněmi, pod chladničkou či postelí.

Doporučuji výše uvedené konzultovat s projektantem vytápění, který Vám nejlépe na základě Vašich životních potřeb a v souladu s dispozicí domu i na základě Vašich finančních možností, poradí jaký zdroj tepla a jaký způsob vytápění bude pro Vaši rodinu nejlepší.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB.
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk