Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.7.13 / dotaz č. 40454
Máme na Jižní Moravě rodinný dům částečně zateplený, suchý. přes zimu 35. let nevytápěný. Má význam dům začít temperovat, nebo dál nechat dům přes zimu vymrznout.

Pokud máte takovýto objekt a přes zimu ho nevytápíte, tak dle mého názoru nemusíte mít obavu tento objekt přes zimu nechávat vymrznout.
Temperování přes zimu by mělo význam pouze v několika málo případech:
- Možnost v zimě objekt využívat pro nárazový pravidelný provoz (např. o víkendu, svátky apod.), kdy by nebylo příjemné přijet do nevytopeného objektu a dlouho čekat než se objekt vytopí na požadovanou teplotu a stěny se ohřejí tak, aby nebylo cítit chladné sálání ze stěn, toto platí zvláště pro zděné objekty. Doba ohřevu zděného objektu na příjemnou teplotu vnitřního prostředí zpravidla trvá 1-2 dny, a pokud by jste přijeli na víkend do takto vychladlého objektu, tak příjemná teplota pro pobyt v interiéru je až skoro v době odjezdu.
- Pokud je nutné objekt tzv. zazimovat, je nutné vypustit vodu z vodovodního potrubí, aby trubky nepopraskaly, do otopné teplovodní soustavy aplikovat nemrznoucí kapalinu taktéž z důvodu mrazu, zásobníky na ohřev vody – bojlery je nutné taktéž vypustit. Tyto nutné procedury pro zazimování není možné realizovat každý týden, je to časově náročné a při příjezdu do domu se tyto systémy musí opět zprovoznit, toto zprovoznění opět zabere nějaký čas.
- Objekt je vlhký a potřebuji objekt vysušit. Tato vlhkost může být způsobena vysokou hladinou spodní vody a nepřítomností hydroizolace v základové konstrukci. U takového objektu by bylo žádoucí zabránit zmrznutí konstrukcí v zimě. Při zmrznutí konstrukce dojde taktéž ke zmrznutí vody obsažené v takto vlhké konstrukci a jak je známo, pokud voda zmrzne zvětší svůj objem o 9-10%, a tímto by mohlo docházet k pozvolné destrukci nosných částí budovy.
U takto vlhkého objektu je taktéž nutné zajistit dostatečné větrání, které zajistí odvod vlhkosti mimo objekt a zamezí se vzniku nebezpečných plísní na povrchu vlhkých konstrukcí. U plísní na omítce je problém, pokud již vzniknou, že jsou již prorostlé do omítky, a pokud se ošetří povrch nějakým desinfekčním prostředkem, má toto opatření jen krátkodobý účinek. Po krátké době opět plíseň vyraší z hloubky konstrukce. U omítky je proto žádoucí, aby se takováto omítka otloukla a udělala se nová.
Zazimovat objekt má smysl:
- Objekt nebudu v zimě využívat pro krátkodobý opakující se pobyt. Zde nepočítám kontrolu objektu pouze v denní době, kdy nebudu potřebovat mít zprovozněnou vodu a topení, v takto krátké době pobytu toto oželím.
- Objekt je v zimě nevyužíván a není postižen vysokou vlhkostí (např. i vlhkostí po povodni).

Odpovídá:  Ing. Petr Trousil - EKIS Polná, IP Izolace Polná
Téma:  Vytápění
tisk