Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.6.13 / dotaz č. 40545
Dobrý den,prosím o radu,rádi bychom koupili kamna na pelety.Z důvodu nedostatku místa uvažujeme o úzkých kamnech MORETTI PRETTY 9,5kW-pro vytápění cca 60m2.Vzhledem k vysokým cenám kamen prosím o radu,zda jsou tato kamna vhodná,jaká je jejich kvalita,zda pelety prodávané firmou Latop v ČB jsou kvalitní.Zároveň je nutné vyvložkovat komín asi 5m-prosím o doporučení firmy.
Děkuji,přeji pěkný den
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
Uvedená peletová kamna o výkonu 9,5 kW prodávaná na českém trhu mají bezpochyby příslušná osvědčení a certifikáty. Není v mé kompetenci se vyjadřovat ke kvalitě konkrétního výrobku a ani to nemohu činit z důvodu zachování objektivity poradenství a možných výhrad konkurence. Bezpochyby by se našla kamna jiných výrobců obdobných technických parametrů a kvality. Kromě toho ani nemohu znát všechny konkrétní výrobky. Předpokládám, že výrobek u nás na trh uvedený a prodávaný řádným prodejcem v souladu s občanským zákoníkem bude vyhovovat, jde především o standardní dobu záruky a dostupnost servisu. Tu si u prodejce ověřte.
Obdobně je to s kvalitou pelet, nemám důvod o nich pochybovat. Je samozřejmé v daném výrobku spalovat ten typ pelet, který je výrobcem stanoven.
Kamna mají plně automatický provoz s regulací výkonu od 2,2 do 8,6 kW a účinnost v rozmezí od 85 do 90%, což v porovnání s jinými výrobky je snad trochu míň, ale těžko hodnotit. Zvažujete jejich použití především z důvodu nedostatku místa. Při umístění kamen je potřeba dbát na předpisy, které se k tomu vztahují. Jednak je zde předepsáno odsazení 25 cm od zdi a prostor před předními dvířky min. 80 cm. Jistě by se slušelo, aby před kamny byl zcela volný prostor a s nehořlavou úpravou podlahy 80 cm kolem kamen. Je zde i omezení na délku přívodu externího vzduchu.
Místnost by měla být dostatečně velká – předpokládám tedy, že se jedná o větší prostor. Při volbě výkonu kamen je potřeba vyjít z konkrétní tepelné potřeby vytápěného prostoru. To se zjistí výpočtem tepelné ztráty (nikoli podle m2 vytápěné plochy, protože tepelná ztráta závisí na izolačních vlastnostech obvodových stěn), který může provést a na základě toho posoudit vhodnost zvoleného výkonu projektant ústředního vytápění.
Výrobce předepisuje minimální komínový tah 10 až 12 Pa. Toto by se mělo určitě dodržet a Vámi uváděná výška komínu 5 m nemusí být dostatečná. Je potřeba vzít do úvahy, že rozhodující je účinná výška komínu, tedy vzdálenost mezi napojením do průduchu a vrchem komínu. Nikoli od revizních dvířek komínu, které jsou u podlahy. Osazení komínové vložky smí provádět jen autorizovaná kominická firma, která následně vystaví revizní zprávu. V daném případě by měla provést výpočet komínového tahu. Komínová vložka musí odpovídat typu topidla, v daném případě předpokládám min. nerez 1 mm.
Zdá se mi, že vzhledem k malým rozměrům mají kamna i poměrně malý zásobník pelet, což se může promítnout do ne zcela komfortního provozu. To odpovídá i určení, které není pro rodinné domy, ale spíše pro menší prostory, byty nebo rekreační objekty. U rodinných domů spíše jako doplňkový zdroj.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk