Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.6.13 / dotaz č. 40582
Mohu jako osoba oprávněná MPO ke zpracování průkazu ENB zpracovat také energetický posudek proveditelnosti alternativních systémů dodávek energie, který musí být v některých případech součástí průkazu ENB? Nebo ho musí zpracovat pouze osoba oprávněná ke zpracování energetických auditů a energetických posudků dle § 10 odst.1 písm.a)? V tematických okruzích zkoušek na energetického specialistu oprávněného zpracovávat průkazy ENB je mj. téma alternativní systémy vytápění a posouzení jejich využitelnosti. Zatím jsem nikde, ani v právních předpisech jednoznačnou odpověď nenašel. Předem děkuji za odpověď.
Vážený pane,
striktně vzato, zákony může vkládat pouze soud. Ani ministerstvo, ani SEI ani energetická poradna vám nemůže dát právně závazný výklad zákona.
Náš názor na problém je tento:

Je třeba rozlišovat, o jaký posudek se vlastně jedná. Pokud jde o "Posouzení technické, ekonomické a ekologické proveditelnosti alternativních systémů dodávek energie" dle §7 vyhl. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov, pak toto samozřejmě můžete (a musíte) zpracovat v rámci PENB. Podotýkáme, že pouze u PENB pro prodej / pronájem budovy se tento posudek nezpracovává, viz tento dotaz:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/39893

Pokud jde o "Energetický posudek" podle § 9a zákona č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií, pak pro zpracování tohoto posudku musíte mít oprávnění MPO. Tento posudek se zpracovává jen v některých případech, tedy není standardní součástí PENB. Zjednodušeně, tento posudek se zpracovává při výstavbě nebo rekonstrukci budov se zdrojem nad 200 kW, dále v případě žádosti o dotaci (další případy jsou uvedeny v § 9a zákona č. 406/2000 Sb.).

Pokud tedy máte oprávnění MPO pouze pro zpracování PENB a nikoli pro zpracování en. auditů a posudků, pak se vám může stát, že při zpracování některých PENB budete ještě potřebovat spolupráci energetického specialisty s příslušným oprávněním.

Přejeme hodně úspěchů!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk