Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.6.13 / dotaz č. 40699
Jsem energetický specialista s oprávněním k vypracování k PENB (oprávnění jsem získal v roce 2009) a chtěl bych si ho rozšířit na energetické audity a posudky. Mám teď v žádosti o udělení oprávnění energetického specialisty zaškrtnout pouze “a) zpracování energetického auditu a posudku” s tím, že oprávnění k PENB mi zůstane, nebo musím zaškrtnout možnosti a) i b), tedy audity+posudky i PENB? Osobně se přikláním k první možnosti, ale nejsem si jistý. Aby mi pak nezrušili oprávnění k PENB, protože jsem ho v žádosti nezaškrtl? Předem děkuji za odpověď.
Vážený pane kolego,
podle zákona 406/2000 Sb. se uděluje oprávnění pro zpracování en. auditů a posudků zvlášť a oprávnění pro zpracování PENB také zvlášť. Můžete samozřejmě požádat o vydání obou oprávnění současně.

Jako držitel oprávnění vypracovávat PENB musíte požádat o průběžné vzdělávání. Ve vašem případě do 1.1.2015. (viz §15 zákona) Do té doby vám může být oprávnění zrušeno jen v případě, že ztratíte způsobilost k právním úkonům, bezúhonnost nebo odbornou způsobilost (např. váš diplom bude prohlášen za neplatný).

Pokud byste např. neprošel zkouškou pro udělení oprávnění zpracovávat en. audity, není to žádný důvod proč byste měl přijít o kvalifikaci pro zpracování en. průkazů.

S dalšími dotazy doporučujeme obracet se přímo na příslušný odbor MPO, které vede seznam energetických specialistů.
https://www.mpo.cz/dokument36333.html
https://www.mpo-efekt.cz/cz/energeticke-expertizy/opravneni-k-cinnostem-v-oblasti-energeticke-ucinnosti

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný


Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk