Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.7.13 / dotaz č. 40943
Dobrý den chtěl bych se zeptat dostal sem jako dědictví dům po mém otci postavený v 50 letech 20 století a bylo mě řečeno že při prodeji musí být udělaný energetický štítek náročnosti budovi,na koho se mám obrátit v této záležitosti na vyřízení všeho potřebného a hlavně jak dohledat potřebné údaje

předem děkuji za odpověd
Dobrý den,

povinnost předložit Průkaz energetické náročnosti budovy PENB zavedla od 1.1.2013 novela Zákona o hospodaření s energií 406/2000 Sb. Od 1.4. 2013 je v platnosti Vyhláška o energetické náročnosti budov, která upravuje způsob zpravování PENB. Zpracovat PENB může energetický specialista zapsaný v Seznamu energetický specialistů MPO ČR (https://www.mpo-enex.cz/experti/ExpertList.aspx) s Osvědčením na energetickou certifikaci budov.
Tento průkaz si můžete zajistit sám oslovením oprávněného specialisty, kterého si vyberete v seznamu MPO ČR, nebo Vám s tímto pomůže realitní kancelář, přes kterou dům budete prodávat. Pro zpracování budete potřebovat stavební dokumentaci nebo zaměření stavby a technické informace technickém vybavení stavby. Stavební dokumentaci získáte na příslušném Stavebním úřadu nebo je potřeba provedení zaměření stavby. O případném zaměření a zjištění informaci o technickém vybavení budovy se dohodnete se s Vámi vybraným zpracovatelem PENB.

S pozdravem

Milan Mach
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk