Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.7.13 / dotaz č. 41059
Dobrý den, vlastním dům, který je ve velmi špatném stavu (polovina zděná, neomítnutá a polovina dřevěnice). chci jej prodat. Budoucí majitel jej zdemoluje (celou nadzemní část kromě sklepa). Musím i tak vyhotovovat energetický štítek, nebo stačí, aby bylo v kupní smlouvě zakotveno, že energetický štítek nebude vyhotoven, protože půdní prostory a přízemní část domu bude kupujícím zdemolována? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

povinnost vyhotovit PENB při prodeji je, podle zákona 406/2000 Sb. v platném znění, pro budovy, což jsou dle definice v zákoně nadzemní stavby a jejích podzemní části, prostorově soustředěné a navenek převážně uzavřené obvodovými stěnami a střešními konstrukcemi, v níž se používá energie k úpravě vnitřního prostředí.
Povinnost předložit PENB při prodeji objektu je primárně určena k tomu, aby prodávající informoval kupujícího o energetické náročnosti objektu. Oprávněnou osobou, která má vyžadovat PENB, je kupující.
Ve Vašem případě se jedná o objekt určený k demolici, pro který není třeba PENB zpracovávat. Doporučuji skutečnost, že se jedná o objekt k demolici uvést v kupní smlouvě.

S pozdravem

Milan Mach
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk