Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.7.13 / dotaz č. 41181
Dobrý den, jsem místopředsedou společenství vlastníků Společenství pro dům Okružní 24, Bruntál, na schůzi jsme si odsouhlasili vybudování regulační stanice s vlastním měřením odebraného tepla na vytápění domu - jeden vchod. Do současné doby je situace taková, že jedním měřidlem odebraného tepla jsou současně měřeny tři vchody (jakým způsobem se pak rozděluje množství tepla na jednotlivé vchody - právní subjekty, je mi záhadou). Teplo Bruntál a.s. po nás žádá, abychom si opatřili souhlas s odpojením dvou společenství, která jsou doposud s námi měřena jedním měřidlem, jinak nám nepovolí tepelná společnost vlastní měření a vybudování regulační stanice (směšovací ventil, oběhové čerpadlo, elektronická ekvitermní regulace. Nebude se jednat o tzv. rozdílové měřidlo, projektant dohodl u tep. společnosti připojení přímo na hlavní vedení teplovodu, které vyúsťuje ve vedlejším vchodu a odtamtud rovněž již nyní vedou trubky na vytápění jedné větve stupaček. Měřidlo bude měřit přímo množství odebraného tepla na vytápění. Takže se ptám:

- Na základě čeho požaduje tepelná společnost souhlas dvou společenství na to, abychom si mohli vybudovat regulační stanici s vlastním měřením, a zda je k tomu oprávněna.

- Na základě čeho by nás měl omezit nesouhlas společenství, které jsou dosud měřeny jedním měřičem s naším společenstvím v tom, že bychom si nesměli vybudovat regulační stanici s vlastním měřením.

Podotýkám, že topná soustava je napřímo napojena na hlavní vedení bez jakéhokoliv regulačního prvku mezi tímto vedením a radiátory. Jediným regulačním prvkem jsou termostatické ventily na radiátorech.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
Dodavatel tepelné energie má právo vyjádřit se ke způsobu připojení a měření na základě energetického zákona a dalších prováděcích vyhlášek.
Souhlas dalších dvou společenství, která jsou v současné době měřena na společném měření s Vámi, je dle mého názoru už mimo energetický zákon. Vaší možností obrany je obrátit se na místně příslušnou Státní energetickou inspekci (SEI) a konzultovat s nimi postup společnosti Teplo Bruntál a.s. Další možností je požádat o pomoc Energetický regulační úřad.
Souhlas s vybudováním Vaší předávací stanice bude v každém případě vydávat provozovatel tepelné sítě a to je Teplo Bruntál a.s.
Pokud je současný stav a předávání tepelné energie bez regulace, jak ve svém dotazu uvádíte, mohlo by to ovlivnit stanovisko SEI ve Váš prospěch.
Dalším hlediskem pro vlastní výměníkovou stanici je třeba vzít v potaz investiční náklady na vybudování stanice a další provozní náklady.
Na Vaši investici bude muset být zpracován projekt autorizovanou osobou, která projedná i vlastní připojení.
Ing. Josef Šťastný, poradce Energy Centre České Budějovice
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Vytápění
tisk