Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.7.13 / dotaz č. 41291
Dobrý den. Tech. služby Jablunkov, dodavatel CZT, po nás tj. Společenství vlastníků požadují upřesnění odběrových diagramů tepla, hlavně požadovaný příkon a teplotní spád v našem bytovém domě. Údaje máme čerpat z projektu na již provedené zateplení. V projektu ale takové údaje nemáme, zateplovali jsme loni a nečerpali žádné dotace. Jakým způsobem nejlépe zajistit požadované údaje? Děkuji.
Dobrý den,
jsou v podstatě dva způsoby jak stanovit požadované údaje.
Jednodušší spočívá v odhadu snížení spotřeby tepla na základě předpokládané úspory energie. Předpokládám, že jste při zateplování měli nějakou informaci, jaké úspory tepla dosáhnete. O toto procento je možno snížit hodnoty v odběrovém diagramu, který jste vyplňovali před zateplením.

Druhý náročnější způsob je nechat provést výpočet tepelných ztrát a předpokládané spotřeby tepla na vytápění u autorizovaného inženýra nebo energetického specialisty. To vyžaduje předložit úplnou stavební dokumentaci. Na základě výpočtu může ten, kdo bude výpočet provádět, vyplnit odběrový diagram.

Stanovení teplotního spádu je věc složitější. Závisí na způsobu provozování budovy a teplotě topné vody na vstupu. Jinými slovy, pokud budou v činnosti všechna topná tělesa v domě, tak bude teplotní spád vyšší, než pokud nájemníci polovinu těles zastaví (např v ložnicích a dalších pokojích) a teplo bude dodáváno menší topnou plochou. V zásadě by se zateplením měly snížit nároky na teplotu topné vody na vstupu do budovy. Pokud zůstane stejná jako v minulosti (z důvodu dalších nezateplených domů), tak by se měl snížit průtok topné vody a zřejmě zvýšit teplotní spád. Jak však bylo uvedeno dříve, tato hodnota závisí především na chování nájemníků.
S pozdravem Ing. L. Prokop
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE tisk