Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.7.13 / dotaz č. 41297
Dobrý den, stále mi není jasná záležitost s razítky energetických specialistů. Na školeních, kterých jsem se zúčastnila,
bylo jednoznačně řečeno, že specialisté žádná razítka neobdrží, posudky (audity, PENB atd.) se osvědčují
číslem osvědčení a podpisem specialisty. Občas se objevují požadavky stavebních úřadů na razítka
(je jim jedno jaká - ČKAIT i jiná, kde je uvedeno IČ) a dokonce jsem se dočetla, že PENB, opatřený razítkem, požaduje SEI - https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/40520.
Nyní razítka vydává AES pro své členy. Vypadá to, že pokud se nestanu členkou AES, budu v nevýhodě před
stavebními úřady a SEI, je to tak? Úřady zaplaví tato vydaná razítka a pak budu těžko vysvětlovat,
že PENB razítkem být opatřen nemá. Můžete mi, prosím, k tomu podat vysvětlení? Děkuji.
Dobrý den,
pokud po vás úřad chce nějaké razítko, tak si ho nechte udělat a razítkujte. Na razítku může být číslo vašeho oprávnění a cokoliv dalšího, co uznáte za vhodné. Razítko samozřejmě nemůže být kulaté se státním znakem, jinak je to na vás, co si tam dáte (razítko může mít i kruhový tvar). Používání tzv. kulatých razítek (se státním znakem) upravuje zákon č. 352/2001 Sb. a v něm nic o energetických specialistech není.

V zákoně č. 406/2000 Sb., kde jsou definováni energetičtí specialisté, se o razítkách také nemluví. Jednoznačně je zde uvedeno: (§10, odst. 6c ):
Energetický specialista je povinen opatřit energetický audit, energetický posudek, průkaz nebo zprávu o kontrole provozovaného kotle a rozvodu tepelné energie nebo zprávu o kontrole klimatizačního systému vlastnoručním podpisem, svým jménem a číslem oprávnění uděleným ministerstvem a datem zpracování; evidenční číslo energetického specialisty nesmí být používáno na jiných než na výše uvedených dokumentech.

Pokud se tedy rozhodnete číslo oprávnění uvádět otiskem razítka, je všechno v pořádku.

To, že AES vydává razítka pro své členy, je vnitřní věcí AES. Vám nic nebrání mít razítko vlastní (bez ohledu na to, jste-li členem AES nebo ne). Stejná situace byla (a je) s razítky, které pro své členy vydávala Asociace energetických auditorů - je to jen služba členům, razítko nemělo a nemá o nic větší váhu než cokoliv co vám udělají v každé druhé trafice. Drtivá většina lidí nemá ponětí o tom, jak vypadá razítko členů AES, takže pokud použijete jiné, asi nebudete nijak znevýhodněna.

Z hlediska zákona po vás nikdo nemůže chtít, abyste na PENB (a jiných dokumentech zpracovávaných dle zákona o hospodaření energií) měla nějaké vlastní razítko. Můžete buď chtít, aby vám v zákoně ukázali, kde je tato povinnost napsána, nebo si vyrobit razítko vlastní. Pokud SEI vyžaduje na PENB razítko, pak nezná zákon o hospodaření energií - doufáme že jde jen o nějaké nedorozumění.

Přejeme hodně radosti při razítkování!
J. Truxa, K. Srdečný